Volledig scherm
Een vroege zwemmer, begin dit jaar in de Piushaven. © Anne-Marie van der Gouw

Tilburg: ruimte voor zwemmen in Piushaven

TILBURG - Zwemmen in de Piushaven is formeel verboden, maar de gemeente gaat er - vanuit de zorgplicht - toch meer ruimte aan bieden. Zo gaan duikers potentieel gevaarlijke obstakels verwijderen en wordt de kwaliteitscontrole uitgebreid.

Dat zei wethouder Mario Jacobs maandag in het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad tegen CDA’er Ton Gimbrère. Die constateerde dat er steeds meer gezwommen wordt, vooral rond de nieuwe stadswijken Armhoef en Jeruzalem. ,,Een ontwikkeling die niet meer te stuiten is.” 

Jacobs beaamde dat. ,,Zeker met de hogere temperaturen van de laatste zomers begrijpen en gedogen we dat er wordt gezwommen. Maar een officieel predikaat zwemwater is onmogelijk, omdat er ook scheepvaartverkeer is. Er is ruimte om te verpozen, maar we juichen het ook toe dat er pleziervaartuigen aanmeren. Het is een spanningsveld waarmee we ontspannen willen omgaan.” 

Controle bij begin havenarm

Om de gevaren voor zwemmers te beperken gaan duikers mogelijke obstakels in het water verwijderen. Bovendien wordt het monitoren van de waterkwaliteit uitgebreid. Rijkswaterstaat gaat dat volgend jaar ook doen bij het begin van de havenarm. Nu gebeurt dat alleen nog in de havenkom. 

Op plekken waar veel scheepvaartverkeer is, bij voorbeeld waar het kanaal de haven indraait, blijft zwemmen echter verboden en afgeraden. 

  1. Drankenhandel geraffineerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd
    PREMIUM

    Drankenhan­del geraffi­neerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd

    Horecagroothandel De Monnik uit Oldenzaal werd op geraffineerde wijze opgelicht: met een fout rekeningnummer, een zogenaamde aandelenverkoop en de aankoop van kilo's goud. Op die manier gingen Benjo K. (44) uit Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen er volgens justitie met 468.000 euro vandoor. Tegen de mannen werd vrijdag twee en tweeënhalf jaar cel geëist. De Dongense vrouw van S. (52) hoorde vier weken tegen zich eisen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.