Wethouder Esmah Lahlah is verantwoordelijk voor uitvoering van de TOZO-regeling, die zelfstandig ondernemers door de coronacrisis moet helpen.
Volledig scherm
Wethouder Esmah Lahlah is verantwoordelijk voor uitvoering van de TOZO-regeling, die zelfstandig ondernemers door de coronacrisis moet helpen. © Esmah Lahlah

Tilburg stelt geduld van zzp’ers in de regio op de proef: wethouder Lahlah begrijpt frustratie

TILBURG - ‘Mooie beloften van de regering en acht weken later nog in de wacht.’ Met die woorden vertolkt Yvette van Kempen, zzp’er te Oisterwijk, haar ongenoegen over de TOZO-regeling.

De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers is in het leven geroepen om eenpitters door de coronacrisis heen te helpen. De uitvoering ligt bij de gemeente.

Voor 7 Midden-Brabantse gemeenten buigt een team van 75 ambtenaren zich in Tilburg zich over alle aanvragen. Er zijn er 5471 ingediend. Pas een op de drie heeft geld gekregen. Het gaat daarbij om een voorschot, waarop dus nog een definitieve beschikking moet volgen.

Ecologische adviezen

Volgens Van Kempen verloopt in bijvoorbeeld een stad als Breda het uitkeren veel soepeler. ‘Ik ben boos en gefrustreerd', voegde de ondernemer in ecologische adviezen daaraan toe. 

Ze kreeg op haar Facebook-pagina persoonlijk antwoord van de Tilburgse wethouder Esmah Lahlah.  Volgens haar schrijft het Rijk de gemeenten voor om niet zomaar geld over te maken, maar ondernemers om extra info te vragen. ‘We zijn overigens met het Rijk in gesprek om dit aan te passen zoals bedoeld: eenvoudig en zonder veel bureaucratie.’

Quote

Ik ben boos en gefrus­treerd

Yvette van Kempen

Lahlah beaamt dat er verschillen in uitvoering zijn. ‘Uiteindelijk moeten alle gemeenten in juni beoordelen of voorschotten terecht zijn verleend.’

Achter iedere aanvraag schuilt een verhaal, realiseert Lahlah zich. ‘Verhalen die raken, waarbij het persoonlijk leed groot is en groter wordt naarmate deze crisis langer duurt. Dat realiseren we ons heel goed.’

Quote

Verhalen die raken, waarbij het persoon­lijk leed groot is en groter wordt naarmate deze crisis langer duurt

Esmah Lahlah

De Tilburgse raadsleden Linda Oerlemans (ONS Tilburg), Bea Mieris (PvdA) en Ton Gimbrère (CDA) trekken zich het ongeduld van de zzp’ers in de regio aan. Zij hebben aangekondigd Lahlah maandag bij het vragenuurtje om opheldering te vragen. 

  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.