Volledig scherm
Het verjaardagsfeestje moet ieder jaar in een andere wijk of op een andere locatie plaatsvinden. Dit jaar is dat de Reeshof. © Beeld Werkt

Tilburg wil voortaan de verjaardag van de stad vieren, elk jaar een feestje op 18 april

TILBURG - In plaats van een openbare nieuwjaarsreceptie wil de gemeente Tilburg voortaan ieder jaar de verjaardag van de stad gaan vieren. De datum van het feestje is 18 april. Op die dag in 1809 verkreeg Tilburg de stadsrechten van Lodewijk Napoleon Bonaparte.

Het verjaardagsfeest moet ieder jaar op een andere locatie gaan plaatsvinden. Voor de eerste editie in april, als de stad Tilburg 211 jaar oud wordt, heeft het college de Reeshof op het oog voor een feestelijke activiteit waar alle inwoners welkom zijn. Hoe het feest er precies uit zal zien is nog niet duidelijk.

Teveel borrels

Volledig scherm
Toeval of niet? Burgemeester Theo Weterings is op dezelfde dag jarig als ‘zijn’ stad: 18 april. Hij is wel een stuk jonger dan Tilburg, dat dit jaar 211 jaar oud wordt. © copyright Marc Bolsius

Het college ziet een jaarlijkse verjaardagsviering als een mooi alternatief voor een nieuwjaarsreceptie. Tilburg is een van de weinige gemeenten die in januari geen borrel houdt voor de inwoners. Vorig jaar vroeg CDA-raadslid Ton Gimbrère het college om voortaan ook een openbare bijeenkomst te organiseren. Daar werd positief op gereageerd, maar ook dit jaar was er alleen een interne receptie voor raadsleden en de ambtelijke organisatie.

VVD-fractievoorzitter Maarten van Asten wilde daarom van burgemeester Theo Weterings weten wanneer ook de inwoners mogen komen proosten op het nieuwe jaar. Volgens Weterings zijn er in januari al zoveel recepties en borrels dat het college gekozen heeft voor een andere invulling: ,,We willen voortaan samen met de inwoners onze verjaardag vieren”, aldus de burgemeester. ,,Dat doen we op verschillende plekken, zodat we niet steeds dezelfde gezichten tegenkomen.”

Nóg een feestje

Behalve het verjaardagsfeest wil de gemeente ieder jaar voortaan nog een tweede activiteit organiseren waarin de stad zich kan manifesteren. In 2020 wordt dat de feestelijke heropening van het verbouwde stadhuis. Die staat gepland in november.

  1. ‘Hier is je vrijheid en oppassen, dat is te gemakkelijk’, vindt de raadsman van R.
    PREMIUM

    ‘Hier is je vrijheid en oppassen, dat is te gemakke­lijk’, vindt de raadsman van R.

    TILBURG - Roy R. uit Tilburg had gesmeekt om hulp, van wie dan ook. Nadat hij het huis uit moest, en zijn moeder hem niet hielp aan zijn medicatie, ging het mis. Hij schold twee agenten helemaal verrot. Onder meer. ,,Maar ik geef het je te doen. Zo'n jongen, net 18, zonder inkomen, zonder dak, zonder medicijnen en die moet zich dan toch nog aan de regels houden. Bij Jeugdzorg en Reclassering zijn tekorten en wordt hij niet geholpen. Eigenlijk gênant dat het zo gaat", vindt zijn raadsman.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.