Tilburg verwacht met het ‘opt-in-systeem’ per jaar 1150 ton minder papier te hoeven ophalen.
Volledig scherm
Tilburg verwacht met het ‘opt-in-systeem’ per jaar 1150 ton minder papier te hoeven ophalen. © Fotodienst AD

Tilburg zet door: ja-sticker in nieuwe jaar

TILBURG - Tilburg voert per 1 januari de ja-sticker in. De kans op een schadeclaim van de reclamebranche schatten burgemeester en wethouders klein.

De sticker moet papierverspilling tegengaan. Met de ja-sticker op je deur geef je aan dat je ongeadresseerd reclamedrukwerk wil ontvangen. Heb je hem niet dan mag dat - op straffe van een boete - ook niet in je bus worden gestopt. Huis-aan-huisbladen en wijkkranten mogen nog wel worden bezorgd. Aanvankleijk werd gedacht dat met de j/ja-sticker ook tegen te gaan.  

Deze sticker gaat de gemeente desgewenst gratis beschikbaar stellen.
Volledig scherm
Deze sticker gaat de gemeente desgewenst gratis beschikbaar stellen. © MailDB

B en W leggen een dreigement met een mogelijke schadeclaim van reclamebedrijven naast zich neer. Branchevereniging MailDB drong aan op uitstel totdat een procedure bij de Hoge Raad tegen de gmeente Amsterdam over het zogenoemde opt-in systeem is afgerond. Ook zou Tilburg een overgangstermijn van 20 maanden in acht moeten nemen, startend vanaf het formele besluit door de gemeenteraad. 

Het college spreekt van een acceptabel risico. Het besloot al in op 27 februari vorig jaar invoering van het  systeem voor te bereiden. De overgangsperiode is dus al 22 maanden, luidt de redenering. Gedurende een gewenningsperiode van vier maanden in het nieuwe jaar wordt bovendien nog niet beboet. 

Sticker vanaf december gratis verspreid 

Als de gemeenteraad er ook mee instemt, gaat  Tilburg de ja-sticker in december via winkelcentra en instellingen gratis verspreiden. Op beperkte schaal wordt die ook aan liefhebbers uitgedeeld. De kosten bedragen volgend jaar 130.000 euro, daarvan is 60.000 nodig voor handhaving. Eenzelfde bedrag wordt ingeschat voor een lagere papieropbrengst. De inschatting is dat uiteindelijk veertig procent van de Tilburgers de sticker op de deur plakt. Dat zou betekenen dat jaarlijks 1150 ton minder papier hoeft te worden opgehaald. De bestaande nee/nee- en ja/nee-stickers blijven geldig. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.