Volledig scherm
Het Coelo heeft de woonlasten van 2019 voor de grootste gemeenten van Nederland in kaart gebracht. © ANP

Tilburg zwiept woonlasten voor de burger flink omhoog, Breda blijft de duurste stad

GRAFIEKTILBURG - Tilburgers gaan dit jaar flink meer betalen aan rioolheffing, afvalstoffenheffing en onroerendezaakbelasting (ozb). Hun gemeente hoort bij de sterke stijgers in het overzicht van woonlasten, zoals in kaart gebracht door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (Coelo).

Daaruit blijkt ook dat Tilburg zowel voor huurders, die geen ozb betalen, als eigenaars van een koopwoning nog altijd onder het landelijk gemiddelde zit. Maar van een flinke inhaalslag mag dus gesproken worden. 

Andere Brabantse steden laten een minder sterke stijging zien, al overtreft Eindhoven voor de categorie eigenaar-bewoners Tilburg nog. Den Bosch slaagt er zelfs in om de gemeentelijke rekening voor huurders in 2019 lager uit te laten vallen. In Oss en Eindhoven gaan huurders evenveel betalen. Breda blijft de duurste stad voor huurders, waar het om lokale woonlasten gaat. Ze betalen er twee keer zoveel als in Oss of Eindhoven. Samen met Helmond spant Breda ook de kroon voor eigenaar-bewoners.

Rijk verantwoordelijk voor stijging

De woonlasten stijgen gemiddeld sterker dan in voorgaande jaren. Oorzaak is het verhogen van de afvalstoffenbelasting door het Rijk. Veel gemeenten schuiven die rekening via de afvalstoffenheffing door naar hun inwoners. Minder steil is de stijging van de rioolheffing en onroerendezaakbelasting. 

  1. Verdachten gewelddadige woningoverval Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd
    PREMIUM

    Verdachten gewelddadi­ge woningover­val Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd

    ARNHEM - Het Openbaar Ministerie eist zes jaar cel voor alle vier verdachten van een gewelddadige overval op een woning aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel. Zo bleek woensdag in de rechtbank in Arnhem. Ook bij die zitting bleef de identiteit van een mogelijke vijfde betrokkene, de mysterieuze ‘regelaar’, onbekend. Wel werd duidelijk dat de overval in de nacht van 1 op 2 december nauwkeurig is voorbereid en gepaard ging met grof geweld.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.