De rechtbank van Breda.
Volledig scherm
De rechtbank van Breda. © Hein Eikenaar/BD

Tilburger is een gevaar voor samenleving nu hij op een agent is ingereden, vindt de politierechter

BREDA/TILBURG - Volgens de 41-jarige David van den E. uit Tilburg kon hij de politieagent in Rijen niet meer ontwijken met zijn scooter. Een collega agent zag echter dat de verdachte bijstuurde en heel bewust op de man inreed. Van den E. is een gevaar voor de samenleving, oordeelde de politierechter gisteren. De man moet zich verplicht laten behandelen voor zijn verslaving en krijgt daar bovenop nog een jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. 

Het was in de vroege avond eind augustus toen agenten Van den E. zonder helm op zijn scooter zagen rijden. Hij reed zo'n tachtig kilometer per uur. Toen een politiebusje langszij kwam en de Tilburger gebaarde te stoppen, gaf de verdachte gas. Een wilde achtervolging in Rijen volgde. 

,,Zwaailichten, sirenes, stoptekens, u bent zelfs aangeroepen met een megafoon en u blijft maar doorrijden. Waarom?", vroeg politierechter Breeman de verdachte. De man rijdt tijdens die dollemansrit rakelings langs een agent, twee fietsers kunnen de scooter net ontwijken, de man rijdt door rood en hij rijdt dus op de agent in. Die daaraan pijn in zijn buik, een gekneusd scheenbeen en een wond aan zijn been overhoudt. ,,Ineens rijdt zo'n politiebus naast me met zwaailichten. Je bent best kwetsbaar op zo'n scooter. Ik kreeg een paniekaanval.”

Grote hoeveelheden drugs ‘normaal’ voor verdachte

Na controle blijkt Van den E. meer dan 100 milligram GHB in zijn bloed te hebben en 690 microgram amfetamine waar de grenzen respectievelijk op 5 en 25 microgram liggen. In zijn tas zit ruim een liter GHB, 1172 gram amfetamine en twee stiletto's. ,,Dat was destijds voor mij normaal", zegt Van den E. over zowel het gebruik als het bezit van de drugs. 

Een psycholoog heeft inmiddels vastgesteld dat de Tilburger gevoelig is voor psychoses, zeker na gebruik van drugs. Met de hoeveelheid drugs die de man bij had, denkt officier van justitie Vink dat hij hier met een dealer te maken heeft. Raadsvrouwe Marcus ziet geen bewijs voor opzettelijk inrijden op de agent. ,,Mijn cliënt wilde juist wegkomen van de politie.” Verder was er geen grond om de scooter te onderzoeken waarin de GHB werd aangetroffen. 

Samenleving beschermen

De politierechter vindt dat de samenleving moet worden beschermd tegen deze man. ,,Zelf heeft hij onvoldoende inzicht op zijn verslaving en bagatelliseert die zelfs.” Van den E. zit al 95 dagen vast. Eerst wordt hij verplicht opgenomen in een verslavingskliniek. Daarna moet hij een half jaar de cel in, een half jaar is voorwaardelijk. Verder worden nog twee eerdere voorwaardelijke straffen ten uitvoer gebracht: nog eens vijf weken. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.