Volledig scherm
Rashed en zijn zepen. © Beeld Werkt

Tilburger Rashed droomt van Syrische zeep ‘Made in Holland’

Woe 7 nov: Hij maakt de prachtigste zepen. Hier op tafel een stuk met kaneel en kruidnagel. Daarachter ligt een blok met sinaasappel en gember. Bij zijn vlucht uit Syrië nam zeepmaker Rashed zo’n 35 geheime familierecepten mee, nu wil hij zijn leven en een zeepmakerij opbouwen in Tilburg. 

Volledig scherm
De zepen die Rashed thuis in zijn keuken maakt. © Bas Vermeer

Bij de grote stad Al-Hasaka had de familie van Rashed Abdulghafour een kantoenplantage met landerijen, waar ze ook generatie op generatie zepen maakten. Blokken met daarin goud of parels voor als mensen trouwden, met houtskool tegen acne, met geitenmelk, maar ook met saffraan, kruidnagel olijfolie of groene thee. Allemaal biologisch. 

,,Meer dan 200 jaar, tot zeker vijf generaties terug, maakte we zeep voor familie en vrienden”, vertelt Rashed.  ,,Zeep in de Syrische cultuur is erg, erg oud. Meer dan 2000 jaar. De zeep van Aleppo staat hoog aangeschreven.” Sterker nog: het zeepblok zoals we dat in het Westen kennen werd in de negende eeuw geïmporteerd uit het Midden-Oosten, waar in steden als Aleppo en Damascus een lucratieve zeepindustrie ontstond.

Oorlog

Maar Rashed moest de landerijen en plantage achterlaten. Vanwege de oorlog. ,,Iedere dag dacht ik, volgende maand, volgend jaar wordt het beter. Maar het werd niet beter. We hebben vijf jaar gewacht, het kon niet langer. Het was geen leven meer, we konden zo niet doorgaan.” Uiteindelijk vluchtte de 50-jarige met zijn vrouw en kinderen. ,,Normaal duurt het 25 minuten om vanuit Al-Hasaka naar de Turkse grens te rijden, bij onze vlucht deden we er drie dagen over. Door wegafzettingen en de oorlog.” 

Opnieuw een leven starten, het is moeilijk. ,,Ik krijg een uitkering, dat is niet mijn stijl. Die uitkering was goed, maar niet voor altijd. Misschien dat andere mensen het geld nodig hebben, ik kan werken, wil werken. Ook voor mijn kinderen, ze moeten me aan het werk zien. Niet zittend voor de televisie.”

Zoektocht

Quote

Ook voor mijn kinderen, ze moeten me aan het werk zien. Niet zittend voor de televisie

Rashed

En dus is hij een zepenmakerij aan het opstarten. In de keuken van de krappe doorzonwoning vervaardigt hij de mooie blokken. Maar de zepen hebben twee maanden nodig om te drogen. Het past eigenlijk allemaal niet in het keukentje en dus produceert ‘ie alleen voor vrienden en familie. Hij is eigenlijk te trots om het te vragen - want het klinkt als bedelen - maar is op zoek naar een ruimte in Tilburg. ,,Het hoeft niet groot te zijn”, zegt Silvia de Mol van Impekt, de sociale onderneming die hem helpt met zijn dromen.  

Een ruimte waar hij zijn werk kan uitoefenen, het ambacht dat hij als kunst beoefent. Rashed is sowieso veel met kunst bezig, hij schildert Tilburgse taferelen. Aan de muur hangt een schilderij van de watertoren ,,Ik ga nu schilderijen maken van plekken die Tilburgers nog niet zo goed kennen, maar die heel mooi zijn.”

En ondertussen lonkt de zeepmakerij. ,,Slechts één kind in de familie kan het vak en de geheimen leren.” Rashed aait zijn zoon over zijn bol. ,,Dit is mijn opvolger.” Hij lacht. ,,Ik kreeg de kans omdat ik het favoriete kind van mijn oma ben.” Hij hoopt straks zeep in Tilburg te maken. Dat ze in de winkel liggen met kaartjes met daarop de bijpassende verhalen. ,,Syrische zeep ‘Made in Holland‘.”

Tips voor een ruimte? Laat het weten op Twitter in de reacties op Facebook of via de mail (B.Vermeer@bd.nl).

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.