James Salam (rechts) biedt zijn petitie aan aan Erik Ziengs, voorzitter van de Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Op de foto verder onder andere Salams echtgenote (met spijkerbroek links) en dochters.
Volledig scherm
James Salam (rechts) biedt zijn petitie aan aan Erik Ziengs, voorzitter van de Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Op de foto verder onder andere Salams echtgenote (met spijkerbroek links) en dochters. © Anke Jansen

Tilburger Salam biedt 'hoofddoekjespetitie’ aan aan Tweede Kamer

TILBURG - Verbied het bestuurders religieuze uitingen te dragen. Tilburger James Salam heeft zijn petitie van die strekking dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer. 

Salam overhandigde de petitie ‘De overheid is voor iedereen, dus neutraal’ aan Erik Ziengs (VVD), voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. Ook Kamerleden van GroenLinks, 50Plus en D66 waren daarbij aanwezig. 

Aanleiding voor Salam om in actie te komen was het feit dat de Tilburgse wethouder Esmah Lahlah een hoofddoek draagt. ,,Daarmee presenteert ze zich als bestuurder van mijn stad als moslima. Daarmee word ik als atheïst in feite gediscrimineerd. Voor de islam ben ik een minderwaardig mens die in de hel thuishoort", stelt Salam. 

Slechts 65 handtekeningen

Bij de burger krijgt Salam de handen niet op elkaar  met zijn petitie. Hij hoopte die met 40.000 handtekeningen op de agenda te krijgen van de Tweede Kamer. Sinds half december tekenden echter slechts 65 mensen. ,,Een tegenvaller ja, maar Kamerleden vertellen me dat het gaat om de inhoud. Als ze die van belang vinden wordt het besproken.” 

Volgens een woordvoerster van de Tweede Kamer wordt elke petitie in ontvangst genomen. ,,Mensen kunnen dan hun zegje doen. Het komt vervolgens op de agenda van een procedurevergadering. Daar wordt bepaald of er iets mee gebeurt en zo ja wat. Men kan bij voorbeeld besluiten het te betrekken bij het algemeen overleg of de minister om een reactie vragen.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.