Volledig scherm
Bij een middelbrand in een woning aan de Generaal Kockstraat in Tilburg is een man gewond geraakt. © Jack Brekelmans

Tilburger stak woning in brand omdat hij opgenomen wilde worden

TILBURG - De Generaal Kockstraat in Tilburg schrikt zaterdagochtend 22 september 2018 op door een woningbrand. In de tuin staat de bewoner, die brandwonden heeft opgelopen. Hij heeft het vuur zelf aangestoken omdat hij opgenomen wilde worden, zo bleek woensdag in de rechtszaal.

De bewoner, een 27-jarige Tilburger, was zelf niet aanwezig bij de zitting in de rechtbank van Breda. Hij had geen zin in de ‘reis’ vanuit de gevangenis in Westzaan. 

De brandstichting was het sluitstuk van een reeks aan misdragingen waarvan de Tilburger wordt verdacht. In juni zou hij twee vrouwen in de billen hebben geknepen en seksuele toespelingen hebben gemaakt. 

Medewerkers GGz bespuugd

Op 21 september zou hij zich bij GGz Breburg-locatie Jan Wierhof agressief hebben gedragen en medewerkers hebben bespuugd en bedreigd. De man was boos dat hij niet werd opgenomen. Een dag daarna stal hij bij een tankstation een jerrycan benzine en zette zijn woning in brand. Feiten die hij grotendeels ontkent, al geeft ‘ie de brandstichting toe.

Quote

We willen niet alleen de maatschap­pij tegen deze meneer beschermen, het zou ook fijn zijn als hij er zelf niet meer onder lijdt

Rechter

,,Wat nu, welke straf is passend?", vroeg de rechter zich hardop af. ,,We willen niet alleen de maatschappij tegen deze meneer beschermen, het zou ook fijn zijn als hij er zelf niet meer onder lijdt.”

Verstandelijk beperkt

Een psychiater en psycholoog concluderen na onderzoek dat de 27-jarige verstandelijk beperkt is en door drank en drugs de fout in gaat. Hun conclusie: de Tilburger moet worden begeleid en behandeld. Hij redt het niet alleen.

Justitie eist een celstraf gelijk aan zijn voorarrest en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Daarnaast moet de man zich laten behandelen in een forensisch psychiatrische kliniek. Zijn advocaat kan zich daarin vinden: ,,Dit is wat hij heel graag wil. Het is zaak dat de behandeling zo snel mogelijk begint.”

Uitspraak over twee weken.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.