Hans Smolders, lijstduwer van Forum voor Democratie in Brabant.
Volledig scherm
Hans Smolders, lijstduwer van Forum voor Democratie in Brabant. © anp

Tilburgers helpen Smolders massaal naar Staten met bijna 9000 voorkeursstemmen

TILBURG - Met liefst 8972 voorkeurstemmen in alleen al Tilburg, is een zetel voor Hans Smolders in Provinciale Staten verzekerd. ,,Dat zegt dat de Tilburgers nog steeds erg teleurgesteld zijn dat ik voor een wethouderschap ben buitengesloten", stelt de lijstduwer van Forum voor Democratie.  

Voor een zetel in de Brabantse volksvertegenwoordiging zijn 3500 voorkeurstemmen nodig. Smolders verwacht Brabantbreed wel het vierdubbele te halen. Lijsttrekker Eric de Bie, die gedurende de verkiezingsstrijd geheel op de achtergrond bleef, moest het in kieskring Tilburg doen met 2402 stemmen.  

De voorkeurstemmen zijn Brabantbreed nog niet bekend, maar zeker is dat de uitslag van Smolders uitzonderlijk is. In 2015 haalden de kandidaten Willemieke Arts (SP) en Wilma Dirken (VVD) over de hele provincie gemeten respectievelijk 13.622 en 10.165 voorkeurstemmen.  

Smolders: dubbelfunctie ook goed voor Tilburg

Smolders gaat de zetel in het Bossche provinciehuis zeker innemen. ,,Omdat ik lang geleden mijn zaak al heb verkocht heb ik er de tijd voor. Dat heb ik beloofd. Het kan ook goed zijn voor de stad, omdat ik dan weet wat daar speelt.”

Het raadslid haalt nog een keer uit naar D66-wethouder Marcelle Hendrickx doe stemmers woensdag via social media opriep niet op hem te stemmen. ,,Terwijl zij met haar parelketting in de Europese wandelgangen bezig is, ben ik op straat mensen echt aan het verbinden.” Over de kwestie vindt maandag in Tilburg een raadsdebat plaats. 

Thuis bij Forum voor Democratie

Smolders zegt zich bij Forum voor Democratie helemaal thuis te voelen. ,,Als er maar iets aan die partij of die mensen is wat niet deugt, doe ik daar niet aan mee. Ik heb woensdagnacht tot vier uur met al die mensen zitten borrelen: ze zijn zo zuiver op de graat als maar kan. Ook met wat Baudet heeft gezegd naar aanleiding van de aanslag in Utrecht of in zijn verkiezingstoespraak is niks mis. Er zijn al twintig jaar problemen met de integratie in Nederland en dat komt door de gevestigde orde. Daar moet je scherp over kunnen debatteren.” 

Andere Tilburgse kandidaten 

Tilburger Martijn van Gruijthuijsen, zittend Statenlid voor de VVD en plaats twee op de lijst, kreeg in kieskring Tilburg een respectabel aantal van 3243 voorkeurstemmen. Anneke Dunning, voormalig raadslid voor D66, deed het relatief goed op plaats 14. Op haar brachten 1429 Tilburgers een voorkeurstem uit. 

  1. Geen cel maar taakstraf voor dodelijk ongeluk met jongen (14) uit Tilburg, bestuurder reed door rood licht
    PREMIUM

    Geen cel maar taakstraf voor dodelijk ongeluk met jongen (14) uit Tilburg, bestuurder reed door rood licht

    TILBURG - Een 24-jarige Tilburger hoeft van de rechtbank in Breda niet de gevangenis in nadat hij een op 25 juli 2018 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de Ringbaan-Zuid op de kruising bij het Willem II Stadion in Tilburg. Het doodrijden van de 14-jarige knul was wel zijn schuld, maar de rechtbank volstond met de maximale taakstraf van 240 uur en een rijverbod van een jaar.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.