Volledig scherm
De poster van de derde editie van het Tilburg Architectuur en Film Festival © TIAFF

Tilburgs Architectuur Film Festival belicht keerzijde van succes stad

TILBURG - The Other Side of The City. Onder die titel werpt het Tilburg Architectuur Film Festival dit jaar licht op de keerzijde van het succes van de stad: de radicale veranderingen die dat teweeg brengt op het platteland.

De derde editie van het Tilburg Architectuur Film Festival vindt plaats op zaterdag 13 april 2019 in filmhuis Cinecitta. Die dag staat geheel in het teken van ‘de andere kant van (het succes van) de stad. Het festival belicht de 'veelal ongeziene, maar radicale veranderingen die plaats vinden in de ruimte buiten de stad; het platteland’.

Langzaam maar zeker verandert dat platteland volgens de organisatoren in een soort science fiction landschap. Dat is het gevolg van de massale behoefte aan energie, voedsel en online shoppen. Tegelijkertijd krimpt de plattelandsbevolking en komen boerderijen en hele dorpen leeg te staan. 

Keur aan documentaires films en lezingen

Sommige documentaires en films op TIAFF spelen zich lokaal af, andere plaatsen de verandering in globaal perspectief. De Spelers van Oosterwold gaat over een experimentele woonwijk in Almere die niet zonder slag of stoot tot stand komt. De speelfilm ‘Home’ laat zien hoe een gezin door het open stellen van een snelweg geïsoleerd raakt van de maatschappij en elkaar. 

Volledig scherm
Even een lekkere duik. Freightened belicht de mechanismen en gevolgen van de zeevrachtstromen. © TIAFF

‘Freightened’is een onthutsende film over de mechanismen en gevolgen van de enorme zeevrachtstromen waarmee het gros van onze goederen wordt vervoerd. Microtopia belicht de dromen van mensen over flexibele en verplaatsbare huizen. Te zien is ook een documentaire over de recent overleden Ierse architect Kevin Roche. Hij legde sinds de jaren ’60 op vernieuwende wijze relaties tussen landschap en architectuur. 

Panorama Nederland in de LocHal

TIAFF omkleedt de films en documentaires met lezingen van ontwerpers, filmmakers en filosofen. Zo treden onder anderen Rijksbouwmeester (en festivalambassadeur Floris Alkemade), architect Pieter Bedaux en Samir Bantal (OMA, het bureau van Rem Koolhaas) voor het voetlicht. Om 15.00 uur is er het  TIAFF Intermezzo: een gratis toegankelijke lezing met aansluitend een panelgesprek met onder andere de Brabantse gedeputeerde Erik van Merrienboer.

In de LocHal organiseert TIAFF parallel aan het festival een satellietprogramma. Daar is onder andere het Panorama Nederland te zien. Dit 360 graden-panorama schets een toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. 

Volledig scherm
Microtopia belicht dromen van mensen over flexibele en verplaatsbare woonruimte in tijden van overbevolking. © TIAFF

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.