Volledig scherm
Bas van Weegberg is naast raadslid voor GroenLinks nu ook voorzitter van FNV Jong. © Gemeente Tilburg

Tilburgs raadslid leidt FNV Jong: leenstelsel moet op de helling

TILBURG - Hij demonstreerde in 2014 al tegen het leenstelsel voor studenten en zet die strijd nu voort als voorzitter van FNV Jong. Bas van Weegberg combineert die functie met zijn raadslidmaatschap voor GroenLinks in Tilburg. 

Van Weegberg (22) werd vrijdag voor twee jaar verkozen tot voorzitter van de jongerensector van de FNV. ,,Het leenstelsel was destijds een van de redenen voor mij om actief te worden. Ik hoop dat we het in mijn periode als voorzitter voor elkaar krijgen om het  af te schaffen.” 

In zijn rol als voorzitter van Dwars, de jongerenorganisatie van zijn partij, vocht Van Weegberg al menig robbertje over het leenstelsel met voorman Jesse Klaver. ,,Jongeren moeten een goede basis hebben om hun leven op te bouwen en dit werkt erg belemmerend. Leenangst leidt ertoe dat ze vaak niet durven doorstromen van mbo, naar hbo en universiteit. Bovendien kunnen ze dan heel moeilijk een hypotheek krijgen. Gelukkig is Jesse Klaver nu om, al is dat op een wat ongemakkelijke manier gegaan.” 

 Veel onzekerheid voor jongeren 

De jonge generatie heeft het voor het eerst niet automatisch beter dan die van hun ouders, constateert Van Weegberg. ,,Dat is ook geen doel op zich, maar het zegt iets dat dat voor het eerst in decennia het geval is.  Veel jonge mensen zijn steeds minder zeker van een woning, opleiding en werk. Daar kunnen en moeten we wat aan doen. Zo wil ik me ook inzetten om flexwerk terug te dringen. Dat moet duurder worden.” 

FNV Jong telt een slordige 8000 leden, maar bij de FNV zijn zo'n 150.000 35-minners aangesloten. ,,Ook daar ligt dus een schone taak, ja. Jongeren worden niet meer zo snel lid, maar we hebben er altijd nog meer dan welke politieke jongerenorganisatie ook. Met hen wil ik gaan bepalen waar we ons de komende tijd vooral voor gaan inzetten.” Van Weegberg combineert de vrijwillige functie met zijn raadslidmaatschap en zijn (bijna afgeronde) studie bestuurskunde. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.