Een zichtbaar blije Walter Hoeijmakers heeft de prijs zojuist in ontvangst genomen.
Volledig scherm
Een zichtbaar blije Walter Hoeijmakers heeft de prijs zojuist in ontvangst genomen. © Nathan Reinds

Tilburgs Roadburn wint IJzeren Podiumdier voor Beste Festival: ‘Mooie erkenning en waardering’

updateGRONINGEN - Roadburn Festival is zaterdag in de prijzen gevallen. Het Tilburgse festival won op Eurosonic in Groningen een IJzeren Podiumdier voor ‘beste festival’. De IJzeren Podiumdieren worden sinds 1997 jaarlijks uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF).

Walter Hoeijmakers, creatief directeur en brein achter het festival, nam de prijs in ontvangst. ,,Ik was nogal overdonderd. Hier hoop je altijd lichtelijk op, maar je droomt er niet te hard over. Ik ben er enorm trots op.” 

Met de onderscheiding treedt het festival in de voetsporen van onder andere Le Guess Who?!, Down The Rabbit Hole, Best Kept Secret en WOO HAH!

Nergens anders

De jury is bijzonder lovend over het rockfestival, dat sinds 1999 in Tilburg gehouden wordt: ‘Al jarenlang wordt Roadburn in binnen- en buitenland, ver buiten de Europese grenzen geroemd. Zeer secuur wordt gezocht naar de muzikale parels in het meeslepende, heavy spectrum. Daarnaast wordt de intieme, ‘aficionado-sfeer’ zeer streng bewaakt. Er worden artiesten gepresenteerd die nergens anders te ervaren zijn. Door de compromisloze, zuiver artistieke keuzes blijft dit festival zijn tijd ver vooruit’, staat er in het juryrapport. 

Mooie erkenning

Hoeijmakers: ,,Deze award is een mooie erkenning voor het jarenlange harde werken met het hele Roadburn-team. Het blijkt dat onze collega's van de andere popfestivals en -podia daar toch grote waardering voor hebben. Onze wat duistere, heavy muziek is niet voor iedereen toegankelijk, maar we doen geen enkele concessie ten aanzien van de programmering. Die zal altijd een weerspiegeling van de spannende undergroundstijlen blijven”.  

Nog een grote naam

Roadburn 2020 vindt van 16 tot en met 19 april plaats in 013 Poppodium en de Spoorzone in Tilburg. Alleen voor de zondag zijn nog enkele kaarten beschikbaar, overige dagen zijn al weken uitverkocht. ,,We maken binnenkort nog een grote naam bekend en zijn daarnaast nog met een project bezig", kondigt Hoeijmakers aan.  

Triptykon & Metropole orkest op Roadburn in 013 in Tilburg.
Volledig scherm
Triptykon & Metropole orkest op Roadburn in 013 in Tilburg. © Willem van Breugel
Roadburn 2019, festivalbezoekers op de stadscamping in Moerenburg.
Volledig scherm
Roadburn 2019, festivalbezoekers op de stadscamping in Moerenburg. © Jan van Eijndhoven/BW

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.