Tilburgse Beauties and Brains in finale landelijke schoonheidswedstrijd: ‘Ze kijken naar meer dan alleen je lichaam’

videoTILBURG - De tijd van knappe, strakke snoetjes die tijdens een schoonheidswedstrijd voor wereldvrede pleiten, lijkt voorbij. Steeds vaker domineren beauties met brains de catwalk om niet alleen zichzelf, maar ook een goed doel te presenteren. Zo ook de Tilburgse finalisten Rebecca van den Oetelaar en plaatsgenoot Berkay Ercamur, die in juni kans maken op de titel Mrs Netherlands Universe en Mister International Netherlands.

Volledig scherm
Rebecca van den Oetelaar © Adriaan B Hage

“Ik krijg een half jaar de tijd om mijn doelstellingen te verwezenlijken. Als het binnen deze tijd niet lukt om iemand achter me te krijgen, lukt het volgens de organisatie ook niet om de rest van de wereld mee te krijgen”, vertelt Van den Oetelaar, doelend op de wereldtitel. Het goede doel, ‘Stop domestic violence against women’, ligt haar na aan het hart. Ze kent zelf een misbruikverleden.

“Maar juist daarom zegt mijn hart ‘Rebecca, je moet deze vrouwen helpen!” Dat de bikinironde geen onderdeel is van deze Mrs-verkiezing juicht ze alleen maar toe. “Het past niet bij het goede doel. Al zou ik anders wel gewoon hebben meegedaan. Ik ben een vrouw en mag doen wat ik wil.” Als alternatief ontwerpen de finalisten een nationaal kostuum. “Tilburg is een textielstad. Ik wil daarom ook iets doen met wol en molens, zo excentriek mogelijk.” 

De aankomende tijd bezoekt ze safehouses en praat ze met vrouwen over hun gebeurtenis. “Ik ben benieuwd hoe lang het duurde voordat ze hun mond open durfde te doen en of ze goed zijn geholpen. Mocht ik winnen, kan ik daar wat mee doen. Mijn doel is om het hulpverleningssysteem te veranderen.” Hoe groot de kans is dat ze de Mrs-verkiezing voor vrouwen van 24 jaar en ouder wint? “Groot. Ik weet van mezelf dat ik een krachtig persoon ben, menslievend en ik heb een groot netwerk rondom mijn modellenwerk opgebouwd.”

Mister International-verkiezing

Volledig scherm
Berkay Ercamur © Marjan Maasdam

Ercamur: “De militaire wereld is heel risicovol, daar gaat het om leven en dood. Bij de Mister International-verkiezing draait het om fame en glamour.” Het beginnende model Ercamur geeft een geheel eigen draai aan de combinatie ‘schoonheidswedstrijd en wereldvrede’. Vorig week slaagde hij nog voor de militaire vooropleiding VEVA, tekende een contract bij de Luchtmacht en start binnenkort een opleiding tot sergeant. 

Een stoere wereld, waar reacties over het meedoen aan een schoonheidswedstrijd tot grote hilariteit van Ercamur zelf, niet uitbleven: “Ze maakten grapjes als ‘vergeet je make-up niet als je op uitzending gaat.” Van kinds af aan wilde de Tilburger al bij defensie werken. De keuze tussen een jaar naar Afghanistan of een jaar lang de wereld rond als Mister International is dan ook geen makkelijke. “Dan kies ik toch voor de titel. Ik wil gewoon gebruik maken van mijn schoonheid. Tegen die tijd ben ik al sergeant, ik zou ook wel verlof kunnen krijgen.” 

Vrienden gaven hem stiekem op en zonder het te weten, werd hij uit honderden aanmeldingen gescout als een van de zestien finalisten. Een kans die hij met beide handen greep. “Ze kijken naar meer dan alleen je lichaam. Er doen ook hbo’ers en universiteitsstudenten mee. Ik word in contact gebracht met modellenbureaus en krijg foto’s voor een portfolio.” Ook Ercamur denkt dat hij kan winnen: “Ik baseer dat op mijn uiterlijk en zelfverzekerdheid.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.