Volledig scherm
Coffeeshop Toermalijn © Googlemaps

Tilburgse coffeeshops: de vlag gaat uit na besluit 'wiet-ontheffing’

TILBURG - Blijdschap alom bij de Tilburgse coffeeshops nu burgemeester Weterings heeft besloten dat buitenlanders wiet mogen kopen in de stad. ,,We zijn hier echt ontzettend blij mee", zegt Willem Vugs namens de overkoepelende vereniging De Achterdeur. 

Het scheelt vooral veel onduidelijkheid en gedoe aan de deur, zegt hij. ,,Heel fijn dat dit wegvalt. Buitenlandse klanten hoeven zo bovendien niet meer in het illegale circuit te belanden omdat ze blijvend welkom zijn.” Vugs is tevens eigenaar van Toermalijn aan de Besterdring, een van de drukst bezochte coffeeshops in de stad.  ,,De burgemeester heeft er goed over nagedacht.”

Overlast betreft vooral verkeer

Daarmee doelt hij op het rapport van Breuer & Intraval dat onderzoek deed naar de ‘wiet-ontheffing’.  Sinds maart 2018 werd bij wijze van experiment niet meer gehandhaafd op buitenlanders die in de elf Tilburgse coffeeshops hun softdrugs kochten. Uit het onderzoek blijkt dat dit nauwelijks problemen opleverde. Alleen de verkeerssituatie rond sommige coffeeshops vergt aandacht.

Quote

Jarenlang hebben we mensen moeten discrimine­ren

Gijs van Schijndel, The Grass Company

Ook bij The Grass Company, met vestigingen aan de Spoorlaan en de Piusstraat, gaat de spreekwoordelijke vlag uit. ,,Jarenlang hebben we mensen moeten discrimineren", zegt woordvoerder Gijs van Schijndel. ,,Dat zorgde bij de controles aan de deur voor problemen. We zijn blij dat het onderzoek heeft uitgewezen dat het op dit moment allemaal goed gaat.”

Blowende buitenlander in Breda en Den Bosch niet welkom

Buitenlandse klanten werden sinds 2012 geweerd bij coffeeshops in het zuiden van het land. Dat gebeurde door handhaving van het ingezetenencriterium. Alleen Nederlanders konden voortaan joints kopen. Zo wilde de overheid de overlast beperken. Afgelopen jaren hebben steeds meer steden, waaronder Eindhoven, dit i-criterium losgelaten. In Breda en Den Bosch (in deze stad heeft The Grass Company ook twee shops) zijn buitenlanders niet welkom. 

Download de app van het BD

Download de gratis nieuwsapp van het BD. Zo ben je altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws en bekijk je gemakkelijk alle nieuwsvideo’s. Download nu de nieuwe versie in de Apple App Store (iOS) of de Google Play Store (Android).

  1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.