Volledig scherm
Een van de attracties op de Tilburgse Kermis. © BD

Tilburgse Kermis houdt steeds de buienradar in de gaten

TILBURG - Terwijl donderdag op verschillende plaatsen in Brabant terrasstoelen door de straten vlogen en zelfs een enkele boom omwaaide, draaide de Tilburgse Kermis onverstoord verder. De korte zomerstorm ging net aan de stad voorbij. Toch houdt de gemeente Tilburg de weersverwachtingen steeds goed in de gaten.

,,Er is met deze extreme hitte sprake van instabiel weer", zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Dat betekent dat het weer heel snel kan omslaan." Voor zulke situaties heeft de gemeente een plan klaarliggen. ,,Vanaf windkracht 7 gaan we de hogere attracties sluiten en luifels inklappen. Als het nog harder gaat waaien kunnen eventueel we het hele evenement stilleggen. Vier jaar geleden stormde het 's middags heel hard. Toen hebben we besloten de kermis een uur later te openen, ook al waren niet alle exploitanten daar even blij mee." Ook in 2005 werd kermis al eens een tijdje stilgelegd vanwege noodweer.

Ook de exploitanten zelf houden de weersverwachtingen natuurlijk goed in de gaten. Zodra er op de buienradar een donkere wolk verschijnt, wordt die meteen gedeeld in de whatsappgroep waarin de exploitanten elkaar van alle ontwikkelingen rond de kermis op de hoogte houden. ,,Als het te hard gaat stormen gaan we gewoon dicht totdat het overwaait", zegt Donny Elsinga van Hell Raider. Bang dat de 44 meter hoge attractie omwaait is hij niet. Hij wijst op de balken waarmee het apparaat is verzwaard. ,,Hij kan windkracht 10 wel hebben hoor." 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.