Volledig scherm
Truus de Kanter bij het provinciehuis met haar van textiel gemaakte biggetjes. © Paul Spapens

Tilburgse kunstenares maakt varkentjes van textiel: ‘Ga respectvol met elkaar om’

TILBURG/DEN BOSCH - Textielkunstenares Truus de Kanter uit Tilburg maakte van de stof van de Brabantse vlag een moederzeug met een heel stel biggetjes. Het rood-wit-geblokte varkensgezin is geïnspireerd op het bekende varkenskunstwerk voor het provinciehuis. Daar zijn een paar bronzen biggetjes van hun pootjes gezaagd en gestolen.

Vorige week heeft De Kanter de biggetjes bij het kunstwerk voor het provinciehuis geplaatst. Laten staan kon ze de beestjes niet. ,,Het is textiel, ze kunnen het weer niet aan.”

Geen politiek statement

De laatste maanden is er volop discussie over de intensieve veehouderij. Voor Truus de Kanter is haar kleurrijke kunstwerk echter niet bedoeld als een politiek statement voor of tegen de varkensindustrie, maar als oproep om er samen uit te komen. ,,Ik ben positief ingesteld en heb een hekel aan al die negativiteit. Ik hoop gewoon dat mensen, hoe lastig de situatie ook is, leren respectvol met elkaar om te gaan.”

Ze wijst erop dat in de Chinese dierenriem dit jaar het jaar van het varken is. In deze symboliek is een varken een vredesstichter.  

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.