Volledig scherm
Impressie van Beachy, een photoshop van de organisatie © Beachy

Tilburgse schouwburg ligt deze zomer aan het strand: lichten voor Beachy (tóch) op groen

Do 20 juni: Het was spannend maar begin juli komt er tóch een mini-strandje met foodtruck, stoeltjes en palmbomen voor de Tilburgse schouwburg te liggen. In de hoek tussen restaurant Lucebert en de schouwburg-studio. ,,Daar hebben we stiekem best veel ruimte”, zegt initiatiefnemer Tim Frenken. 

Quote

Eigenlijk zoals op ieder ander strand, niets pretenti­eus, genieten van elkaar en van het weer

Tim Frenken

De naam? Het Strand aan de Concertzaal, De Schouwbeach of Theaters aan Zee. Een oude SRV-wagen wordt momenteel omgebouwd tot foodtruck en de hoeveelheid kuub strandzand wordt berekend. Het moet een laagdrempelige ontmoetingsplek worden, vertelt Frenken. 

,,Gewoon een beetje zonnen, barbecueën en voornamelijk verblijven. Eigenlijk zoals op ieder ander strand, niets pretentieus, genieten van elkaar en van het weer.” Op maandag 8 juli gaat de hotspot open en op vrijdag 12 juli is de officiële opening. Daarna blijft Beachy er tot de opening van het theaterseizoen. 

‘Strand-engel’

Quote

De pop-up versie van Beachy is dan weer een voorbode van de editie in 2020

Theaters Tilburg-directeur Rob van Steen is de ‘reddende strand-engel’, hij stelde de hoek beschikbaar. Daarmee werd op het nippertje voorkomen dat Beachy dit jaar helemaal niet door zou gaan. 

Frenken wilde eigenlijk het strandgevoel naar de Spoorzone brengen.  Door er een foodtruck te parkeren op strandzand met daarbij zitgelegenheid, drankjes en palmbomen. Kleinschalig, dus zonder evenementen of versterkt geluid. Maar de gemeente zag geen mogelijkheid voor Beachy in de al overvolle Spoorzone.

Bas Verberk (D66) kaartte het probleem in de politiek aan, Rob van Steen las het verhaal en besloot om het terrein voor zijn deur aan te bieden. Van Steen wil zo ook laten zien hoe levendig het nieuwe Stadsforum in de toekomst zou kunnen worden. Dat is het plan om van het Stadskwartier één groot plein te maken.

De pop-up versie van Beachy is dan weer een voorbode van de editie in 2020. Dan ‘popt’ er 2500 vierkante meter aan strandzand op in Tilburg. Waar is nog geheim. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.