Volledig scherm
Koos de Wolf en zijn labrador, een puppy van acht maanden. Uit ergernis - en in de hoop om iets aan bewustwording bij te dragen - brengt ‘ie op zijn Instagramaccount ‘Tilburg je bent er’ (@tilburg_jebenter) dagelijks de troep van de stad in kaart. © Jan van Eijndhoven

Tilburgse smerigheid op Instagram in beeld gebracht: ‘Het is echt een zooi in de stad’

Za 17 aug: Gescheurde fastfoodzakken, een condoom, wikkels van joints, een gebruikte tampon, troep op de fietspaden en de stoep. Koos de Wolf is de smerigheid in de stad he-le-maal beu. Op Instagram brengt ‘ie de verrommeling in kaart onder de cynische noemer ‘Tilburg je bent er’. ,,Het is echt een zooi.” 

Volledig scherm
Bankje met afval in het Leijpark. © Koos de Wolf

Het is de dag van de ZLM-tour door Tilburg. De Piusstraat wordt spic en span gemaakt voor de wielerronde, zodat het er op beeld goed uitziet. De dagen erna zwerft de troep van de toeschouwers door de straten, blijft rondom prullenbakken liggen. En Koos de Wolf kijkt moedeloos toe. 

Een paar jaar geleden liet ‘ie die ‘vieze, grote stinkstad Rotterdam’ achter om in Tilburg te gaan wonen. Maar hier is het al net zo erg gesteld met het zwerfafval, moet de 36-jarige tot zijn spijt concluderen. Hij werkt zelf als chef-kok, weet hoe al die smerigheid in de bodem komt en dan weer in de dieren en gewassen die we eten. ,,Het lijkt alsof de weggooimaatschappij met de jaren erger wordt. Dat mensen hun troep steeds sneller op de grond laten vallen of het zomaar achterlaten.”

Licht schuldgevoel

Volledig scherm
Een gebruikte tampon op straat. © Koos de Wolf

Hij woont zelf bij de Piushaven, De Wolf laat er zijn labrador uit, een puppy van acht maanden. ,,Daardoor valt het me heel erg op. Zo'n puppy is erg speels, pakt vanalles in zijn mond, dus je moet constant opletten. Tussen het afval liggen zelfs zakjes met coke. Maar je ziet het ook langs de fietspaden, waar voorbijgangers zomaar hun afval aan de zijkant neergooien, bij de prullenbakken waar het afval omheen blijft liggen.”

Uit ergernis - en in de hoop om iets aan bewustwording bij te dragen - brengt ‘ie op zijn Instagramaccount ‘Tilburg je bent er’ (@tilburg_jebenter) dagelijks de troep van de stad in kaart. Met een licht schuldgevoel. ,,Want eigenlijk denk ik dan als ik thuis ben: ik moet er langsgaan met een vuilniszak, het niet alleen fotograferen maar ook opruimen.” 

Geen chagrijn

Volledig scherm
Wikkels van McDonald's in de stad. © Koos de Wolf

Volgens De Wolf ligt het probleem net zo goed bij de inwoners als bij de gemeente. ,,Mensen die hun blikje laten staan of wikkels van een joint op de grond gooien, te lui om twee meter naar een lege prullenbak te lopen. En het is de gemeente zelf. Dat het gras in het park wordt gemaaid zonder dat bijvoorbeeld de lege blikjes op de grond weg worden gehaald. Daardoor ligt opeens het park vol kleine stukjes afval.”

Dat het anders kan, zag ‘ie vorige week nog op vakantie in Frankrijk. ,,Daar zie je veel minder prullenbakken, maar ook minder troep. Maar ik heb geen idee waarom het daar anders is dan hier.”

Hij wil geen ‘chagrijnige zeikerd’ zijn, maar wat hem betreft wordt er meer gecontroleerd op mensen die afval op straat gooien én komen er veel hogere boetes. ,,We maken ons druk om de klimaatdoelstellingen van 2030 die we niet halen, maar ons eigen leefgebied, waar we direct invloed op uit kunnen oefenen, interesseert ons blijkbaar niet.” 

Wordt de stad steeds viezer? Of lijkt dat alleen maar? Voor Stadsgezicht zijn we met een inventarisatie bezig. Praat mee op FacebookTwitterof mail uw mening: B.Vermeer@bd.nl. 

Volledig scherm
koos de wolf met puppie stuivesantplein © Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Grofvuil gedumpt naast de afvalbak. © Koos de Wolf

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.