Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Tilburgse Syriëganger bij terugkeer in Nederland opgepakt

TILBURG - Een 20-jarige vrouw uit Tilburg is opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Ze zou zich volgens justitie bij IS hebben aangesloten. 

De  vrouw meldde zich bij het Nederlandse consulaat in Turkije en is vorige week donderdag op Schiphol gearresteerd bij haar terugkeer in Nederland, zo maakt het Openbaar Ministerie maandag bekend. Ze is voor twee weken in bewaring gesteld.

,,De vrouw is in 2017 vermoedelijk vertrokken richting het strijdgebied van IS in Syrië", zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket. ,,Komende weken onderzoeken we in hoeverre we die verdenking verder kunnen onderbouwen. Wat haar betrokkenheid bij IS is geweest en welke activiteiten ze mogelijk heeft verricht.”

Hij gaat niet in op de vraag waarom de vrouw zichzelf bij het consulaat meldde. Dat was overigens al in november vorig jaar. De vrouw, een Nederlandse van Marokkaanse afkomst, zat sinds die tijd vast. 

Als 16-jarige ook al afgereisd

In 2014 deed de Tilburgse eveneens een poging om uit te reizen naar Syrië, maar werd ze tegengehouden op de grens van Hongarije met Servië en teruggestuurd. 

De destijds 16-jarige reisde met de internationale trein van de Hongaarse hoofdstad Boedapest naar de Servische hoofdstad Belgrado en had valse papieren bij zich. Ze was destijds als vermist opgegeven door de Nederlandse autoriteiten. 

  1. Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    TILBURG/BEGUR - De uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof leidde maandag tot hevige protesten in Spanje. Betogers hebben de wegen naar het Internationale vliegveld El Prat in Barcelona platgelegd en inmiddels zijn duizenden betogers onderweg naar het het Madrileense vliegveld Barajas-Adolfo Suárez om hetzelfde te doen. Boy Hulsteijn wilde na een reünie met zijn Brabantse familie aan de Costa Brava maandagavond terug naar Amsterdam, maar dit werd hem onmogelijk gemaakt. ,,We dachten dat het wel mee zou vallen, maar de hele pleuris is ontketend.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.