Volledig scherm
Europese jihadistes in Syrië. De vrouwen op de foto zijn niet de nu opgepakte vrouwen. © AFP

Tilburgse Syriëganger Fatima H. blijft voorlopig in Nederlandse cel

ROTTERDAM - De twee vrouwen die dinsdag op Schiphol zijn aangehouden na terugkeer uit het strijdgebied van IS in Syrië, zijn voor veertien dagen in bewaring gesteld door de rechter-commissaris in Rotterdam. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt. Het tweetal wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Het gaat om Fatima H. (24) uit Tilburg, met haar twee kinderen van 3 en 4 jaar, en Xaviera S. (25) uit Apeldoorn.

Fatima H. heeft zich eind oktober gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Op 30 oktober is haar Nederlandse nationaliteit ingetrokken. Xaviera S. is in januari 2018 aangehouden in Turkije. Turkije heeft beiden het land uitgezet.

De kinderen zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Nederland heeft erop aangedrongen Fatima H. niet terug te sturen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft hierover meerdere keren met de Turkse minister van Binnenlandse Zaken gesproken. Ook werd er een ambtelijke missie naar Turkije gestuurd.

Na vervolging, berechting en een eventuele celstraf zal Nederland erop inzetten de vrouw uit te zetten naar Marokko, het land waarvan ze nog wel staatsburger is.

Een derde vrouw, die zich eind oktober samen met de 25-jarige vrouw meldde en die nog wel de Nederlandse nationaliteit heeft, krijgt momenteel consulaire bijstand. Verwacht wordt dat zij binnenkort naar Nederland wordt uitgezet, in afstemming met de Turkse autoriteiten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.