Volledig scherm
Het Lowlands-festival (2016). © Fotono

Tilburgse universiteit lokt Lowlandsgangers biechthokje in

TILBURG - Scheve schaats gereden op de festivalcamping? Bezoekers van Lowlands kunnen er  onmiddellijk mee voor de draad komen. Tijdens de aankomende editie staat een biechthokje klaar voor iedereen die z'n diepste geheimen wil delen. Digitaal, dit is 2019.

Via een computer kunnen festivalgangers anoniem communiceren met ofwel een mens, ofwel een chatbot. Ze mogen zelf kiezen. En dát is waar vier medewerkers van Tilburg University erg in geïnteresseerd zijn. De digitale biechtstoel is hun experiment. 

Chatbots rukken op. Naast de Billy van bol.com en Anna van Ikea zijn er sociale en therapeutische bots. Je kunt er mee communiceren door via het toetsenbord teksten uit te wisselen. Het doel van de Tilburgse wetenschappers is te onderzoeken of mensen intiemere geheimen delen met een chatbot dan ze doen met een ander mens. De verwachting is van wel: een chatbot vertelt zeker niks door. 

De onderzoekers controleren van 16 tot en met 18 augustus met alcoholtesters ook of mensen onder invloed van drank ongeremder gedrag vertonen, en of ze dan wellicht eerder geneigd zijn biechtgeheimen prijs te geven. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.