Volledig scherm
Drukte op de campus van Tilburg University. © Stephan Jongerius

Tilburgse universiteit vreest miljoenenkorting

TILBURG - De Tilburgse universiteit vreest dat het de komende jaren miljoenen euro's minder te besteden krijgt. Dat is het geval wanneer minister Van Engelshoven het advies van de commissie-Van Rijn opvolgt. 

Topman Koen Becking: ,,Dan wordt Tilburg University onevenredig hard getroffen met een korting van vele miljoenen. Dat gaat ons direct raken in het onderwijs en onderzoek terwijl de werkdruk  al bijzonder hoog is.”

De commissie Van-Rijn kwam woensdag met aanbevelingen  over de bekostiging van het hoger onderwijs. Een van de elementen voor de korte termijn is een verschuiving van gelden, waardoor met name de bèta-technische universiteiten erop vooruit gaan. Dat gaat ten koste van medische en alfa/gamma-universiteiten zoals de Tilburgse. Die zou (over de komende twee jaar samen) netto 4 miljoen moeten inleveren, op een rijksbijdrage die dit jaar 131 miljoen is. 

Becking hoopt dat extra middelen worden ingezet om de gevolgen van de herverdeling te dempen. Dat is volgens hem ‘dringend nodig’. Ook de Vereniging van Universiteiten roept op om bezuinigingen te voorkomen.  

  1. Rijkste Brabanders wonen in Alphen-Chaam, Tilburgers zijn het minst vermogend

    Rijkste Brabanders wonen in Alp­hen-Chaam, Tilburgers zijn het minst vermogend

    ALPHEN-CHAAM - Het doorsnee vermogen van Brabantse huishoudens is in 2018 gestegen, blijkt uit onderzoek van CBS. De toename komt vooral doordat woningen in waarde bleven stijgen. De Brabanders met het meeste vermogen wonen in Alphen-Chaam, terwijl in Tilburg juist de Brabanders met het minste vermogen wonen. De provincie is daarnaast goed vertegenwoordigd in de top tien van meest vermogende gemeenten in Nederland.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.