Volledig scherm
Beau en Rigo © RTL

Tilburgse zwerver Rigo krijgt de sleutel van zijn woning

videoTILBURG - De Tilburgse Rigo leefde de afgelopen tijd op straat. Hij zwierf in en rond Tilburg, sliep in bosjes en onder een brug. Maar daar kan vanavond een einde aan komen. In het RTL 4-programma De Sleutel, dat vanavond de eerste aflevering heeft, krijgt hij van BN'er Beau van Erven Dorens een eigen huis met een tuin.

Rigo is wellicht de bekendste zwerver van Brabant. De 48-jarige Tilburger kreeg een burn-out, kwam op straat terecht en zwierf rond Tilburg. Zo woonde hij in een bosje in een hutje langs de A58, waar een jager de entree naar zijn huisje vernielde. Later verkaste hij naar een brug bij het Wilhelminakanaal. Daar woonde hij met zijn bok Mikey en een hond. Rigo staat bekend als zorgmijder, hij accepteert alleen hulp op zijn voorwaarden. ,,Deze ezel stoot zich niet voor de zoveelste keer aan dezelfde steen", vertelde hij eerder tegenover het Brabants Dagblad. 

Identiteitsbewijs

Hij krijgt wel hulp van diverse mensen, zoals fotograaf Dolph Cantrijn. Samen met Cantrijn ging Rigo in februari in Breda een identiteitsbewijs aanvragen. Dat lukte, maar ook daar ging het op zijn eigen voorwaarden. Hij stond erop een kruis als handtekening op het id-bewijs te plaatsen. Daar moest hij dan weer een ander formulier voor invullen. ,,Tot die concessie was hij nog wel bereid, maar hij blijft achterdochtig naar instanties toe", zei Cantrijn tegenover Brabants Dagblad toentertijd.  

Volledig scherm
© Dolph Cantrijn

Beau van Erven Dorens

Bij de brug bij het Wilhelminakanaal pikte BN’er Beau van Erven Dorens Rigo naar eigen zeggen op. In mei van dit jaar werden Van Erven Dorens en Rigo zij aan zij gespot voor het programma De Sleutel. In dat programma krijgen vijf daklozen uit vijf verschillende steden een eigen woning toegewezen en hulp van experts. Rigo kreeg een sleutel van een huisje in Tilburg. Een plek met een tuintje, waar hij de rest van zijn leven zou mogen blijven. Dat bleek in eerste instantie niet te lukken, want de liefde voor dieren bleek te veel voor de buurt en woningcoöperatie. Zij konden nog omgaan met de bok en hond van Rigo, maar toen hij een ondervoed mini-paardje mee naar huis nam, was de grens bereikt en kwam hij weer op straat te staan.  

Van Erven Dorens plaatste naar aanleiding hiervan een bericht op Instagram. ,,Kan iemand Rigo helpen aan een huisje, hutje of plaats voor een camper, in de buurt van Tilburg, op of naast een weiland waar Rigo z’n dieren kan verzorgen? Ik weet dat het veel gevraagd is, maar ik wil hem niet terug de straat op zien gaan", schreef de BN’er. 

Volledig scherm
© Dolph Cantrijn

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.