Volledig scherm
De Heuvelse kerk of Jozefkerk in Tilburg. © Jan van Eijndhoven

Toekomst Heuvelse kerk in handen van bisdom, maar Tilburg ‘bemoeit zich er tegenaan’

TILBURG - De zeggenschap over de toekomst van de Heuvelse kerk mag dan bij het bisdom liggen, de gemeente Tilburg kijkt ‘constructief-kritisch’ mee naar wat er met het gebouw gaat gebeuren. Dat zegt wethouder Mario Jacobs. ,,Het is een van de belangrijkste Rijksmonumenten in onze stad, dat is ook de reden dat we ons er tegenaan bemoeien.”

De wethouder reageert daarmee op vragen van Hans Smolders (LST). Die wilde weten wat het college gaat doen om te voorkomen dat de Heuvelse kerk gaat sluiten of in ieder geval geen ongewenste nieuwe invulling krijgt. ,,De Heuvelse kerk staat op elke ansichtkaart van Tilburg. Het is een beeldbepalend gebouw en een van de weinige kerken in de stad die nog de oorspronkelijke bestemming heeft; het voordragen van de mis”, aldus de fractievoorzitter van LST.

Creatief meedenken

Volledig scherm
Wethouder Mario Jacobs. © gemeente Tilburg

Het kerkbestuur van parochie De Goede Herder is voornemens om óf de Heuvelse kerk óf de Heikese kerk aan de eredienst te onttrekken. Jaarlijks moet het kerkbestuur 4 ton bijleggen om beide kerken open te houden. Eind vorig jaar maakten parochianen bekend dat sluiting dreigt voor de Jozefkerk op de Heuvel. Het kerkbestuur zou voornemens zijn de kerk aan een commerciële partij te verkopen. Smolders begrijpt dat niet het college, maar het bisdom over de kerk gaat, ,,maar misschien is er een creatieve manier om mee te denken over de exploitatie van de kerk.”

Jacobs is het met Smolders eens dat de kerk beeldbepalend is voor de stad. ,,Als gemeentelijke overheid gaan wij niet over de sluiting, maar we zijn in overleg met het parochiebestuur over een mogelijke nieuwe invulling van de kerk. We kijken samen hoe een eventuele nieuwe eigenaar zich zal verhouden tot het gebouw.”

De wethouder wijst erop dat er voor een nieuwe invulling een vergunning moet worden aangevraagd. ,,De omgevingscommissie heeft daar een stem in, maar ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Zij kijken over de schouders mee om ervoor te zorgen dat er respectvol met het gebouw wordt omgegaan.” 

  1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.