Tranen van vreugde: Tilburgse Lobke sluit rode droomfiets in de armen. ‘Het mooiste cadeau ooit’

TILBURG - Een kreet van vreugde knalt op vrijdagochtend tegen de gevels van de anders zo rustige nieuwbouwwijk Willemsbuiten. Daarna vloeien de tranen. Van blijheid.  De Tilburgse Lobke Blom is herenigd met haar ‘rode Retro’. ,,Echt, echt supervet.”

Volledig scherm
De Tilburgse Lobke Blom is herenigd met haar ‘rode Retro’. ,,Echt, echt supervet.” © Jan van Eijndhoven

Fietsenmaker Batavus legde  de productielijn tijdelijk stil om voor Blom een speciale fiets te maken. Die werd vrijdagochtend, als verrassing, bij haar voor de deur gezet. Op haar 27e verjaardag.

De Tilburgse schreef twee maanden geleden een brief aan Batavus. ‘Omdat ik altijd al lang ben geweest, kreeg ik op mijn tiende verjaardag al mijn grote-mensen-fiets. Mijn rode Retro. Ik had nooit verwacht dat ik nu, als ‘groot mens’, nog altijd zou rijden op de fiets die ik krijg als groot-klein meisje’ Mijn Retro en ik zijn onlosmakelijk verbonden. Iedereen kent mij op mijn rode fiets.’

De wereld rond

Anderhalf keer de wereld rond, reed ze op de rode Retro. Zo rekende ze uit.  Van en naar school, op en neer naar de ijsbaan in Tilburg. Meerdere malen won ze de ronde van Berkel, bezorgde ze duizenden kranten en trotseerde ze de kasseien van Parijs-Roubaix. Allemaal op haar rode fiets.

Quote

En het voelt als verraad, maar ik ben toe aan een nieuwe

Lobke Blom in haar brief

‘En het voelt als verraad, maar ik ben toe aan een nieuwe’. En daar komt het probleem om de hoek, haar nieuwe rode Retro is er niet in haar maat. De brief belandde bij Sten van der Ham van Accell Nederland, waar Batavus onder valt. Daar besloten ze, uitzonderlijk genoeg, om de productielijn stil te leggen en een fiets op maat te maken. In het rood uiteraard.

Aan de tranen te zien is de lijn niet voor niks stopgezet. Niet alleen kan ze ‘het meisje op de rode fiets’ blijven, de fiets die ze nu heeft is uniek in Nederland. Amper een minuut na het uitpakken rijdt ze er al op rond. Ontroerd. ,,Dit is het mooiste cadeau ooit.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.