Volledig scherm
Het gestolen Mariabeeld van de kapel in de vrouwentuin van trappistenabdij Koningshoeven © Abdij OLV van Koningshoeven

Trappisten van Koningshoeven treuren om diefstal van Mariabeeld

TILBURG - Diefstal en vandalisme. Ook de trappisten van Koningshoeven blijven er niet van verschoond. Nu is het Mariabeeld uit de vrouwentuin nabij het proeflokaal gestolen. 

,,Triest", zegt vader abt, die hoopt dat de dader spijt kriijgt. ,,Waarschijnlijk is het in de nacht van woensdag op donderdag gestolen. Het beeld was losgewrikt en bij de grote parkeerplaats voor de abdij was de afrastering kapotgetrapt. Waarschijnlijk is men vanaf de parkeerplaats over de muur geklommen. We hebben in de tuin, in de gracht en in de velden gezocht, maar niets gevonden. Vervolgens hebben we aangifte gedaan van diefstal.”

Anoniem geschonken

Het gaat om een uit hout gesneden, veelkleurige kopie van het Mariabeeld uit de kapel van de abdij. Tien jaar geleden werd het anoniem geschonken door een mevrouw. Het beeld stond in een kapel die brouwersfamilie Swinkels had laten bouwen om tien jaar samenwerking met de kloostergemeenschap te vieren. 

De tuin staat open voor bezoekers van het proeflokaal van de bierbrouwerij. Mensen steken er graag een kaarsje op. Maar het offerblok werd ook al geregeld leeggehaald, met als gevolg dat bezoekers nu hun kaarsengeld in de kloosterwinkel moeten betalen. Vorig jaar werd het glas-in-lood van de kapel in de tuin vernield, waarschijnlijk door kinderen die met steentjes gooiden. 

De kunstenaar die de kopie van het Mariabeeld vervaardigde is inmiddels overleden. ,,Dus moeten we iets nieuws bedenken", zegt Bernardus. ,,Maar je weet nooit of iemand het beeld tegenkomt of dat de dader spijt krijgt.”

Volledig scherm
Kapel in de vrouwentuin van de trappistenabdij, waaruit het Mariabeeld is gestolen © Abdij OLV van Koningshoeven

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.