Volledig scherm
Nuno Leitão, Nouk, Ninah, Femke en Ciska Boot. © Beeld Werkt

Twee jaar na de brand is de Febo weer open: ‘Veel mooier dan het was’

Vrij 31 mei: Weg zijn de grote gele schreeuwerige reclames. Als de brand ergens goed voor is geweest, is het de uitstraling van de monumentale panden op de hoek Heuvelstraat. De Febo heropende er vandaag de deuren, bijna twee jaar na de brand. Een fijn moment, vertellen Febo-exploitanten (en geliefden) Nuno Leitão en Ciska Boot. 

Volledig scherm
De gele knoerten van lichtbakken waren een door in het oog. © Jan van Eijndhoven / Beeld Werkt

Hoe wrang de brand ook was, het bracht twee mooie dingen voort. ,,Ik had de afgelopen twee jaar heel veel tijd voor de kinderen”, vertelt Leitão. ,,Dat wordt wel weer even wennen.” Voor de heropening heeft hij ze meegenomen: Nouk (5), Femke (11) en Ninah (15). Vlijtig werken ze met pa mee, stralende gezichten.

Het andere mooie is de Febo zelf. ‘Lelijk eendje’ werd de zaak genoemd, tot in de politiek  aan toe. Zo vroeg D66 in 2016 aan de gemeente om met Febo in gesprek te gaan om te kijken of er iets gedaan kan worden aan de uitstraling, met name de gele knoerten van lichtbakken. 

En toen was er de brand, die 's nachts ontstond door een droger. 

Opgelucht ademhalen

Quote

Het is beter geworden, rustiger. Veel mooier dan het was

Nuno Leitão

,,Je ziet de pilaar en de ornamenten op de hoek weer”, wijst Leitão aan. ,,Daar was vroeger gele, graffiti-werende verf op gesmeerd en het zat verstopt onder de lichtbak.” Hij is blij met de uitstraling, was in 2016 zelf ook voorstander van een nieuw uiterlijk. ,,Het is beter geworden, rustiger. Veel mooier dan het was.”

Leitão verruilde zijn thuisland Portugal voor de liefde in Nederland. In 1991 kwam hij parttime bij de Febo te werken. In 1998 werd hij de eigenaar van de Febo in Oosterhout, sinds 2011 ook van die in Tilburg. De ondernemer kon al vrij snel na de brand enigszins opgelucht ademhalen. De verzekering stelde de schade vast, vergoedde die en dacht mee over de herbouw (ook van de monumentale panden). Voor de twaalf personeelsleden werd gezorgd. 

Nooit weggeweest

Binnen oogt de Febo alsof ‘ie nooit is weggeweest. Het met pin betalen bij de snackmuur is nieuw. ,,Die liep gisteren bij het proefdraaien wel vast”, vertelt Leitão. ,,Dus staat er vandaag een monteur bij.” Iets verderop keerden de twee pinautomaten van de ABN AMRO weer terug, die van de ING niet. Niet onbelangrijk: over dat er te weinig pinautomaten zijn in het centrum wordt al tijden geklaagd

En oh, waar de duiven zijn? Leitão voerde een onmogelijke strijd tegen de dieren. Hij ving ze in frietdozen om de grijze gevleugelden vervolgens in de Piushaven te zetten. Op vrijdagochtend is er geen duif te zien. Hij glimlacht: ,,Deze week waren ze er wel hoor, eerder terug dan ik.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.