Volledig scherm
Maikel van der Velden en Maikel van den Hooven van Filoz Events organiseren familiecarnaval in De Wetering. © Nicole Verhoeven-speek

Twee Maikels dragen stokje openbaar carnaval in Theebuikenland over

LOON OP ZAND - Na jaren het openbare carnaval in Theebuikenland (Loon op Zand) te hebben georganiseerd, is Filoz Events hiermee gestopt. Dat wil zeggen, zij draagt het stokje over. Want van stoppen is geen sprake.

,,We zijn zeker niet gestopt," benadrukt Maikel van der Velden van Filoz Events. ,,Daarvoor zit carnaval ons te veel in het bloed. Het feest in De Wetering blijven we organiseren, de organisatie van het openbare carnaval hebben we overgedragen aan stichting Theebuikenland, ontstaan uit de bouwgroepen. Vernieuwing op z'n tijd is niet erg en de stichting gaat er vast ook een mooi feestje van maken!”

Quote

Veel kan, maar niet alles mag

Maikel vormt samen met Maikel van den Hooven Filoz Events. De twee, in Loon op Zand beter bekend als de Maikels, weten als geen ander dat de organisatie van het openbare carnaval niet iets is wat je tussen neus en lippen door doet. ,,Alle wagens moeten gekeurd worden door het RDW, wat via de gemeente gaat. De wagens, ook de 'boemwagens' met harde muziek en veel bier, komen door een stiltegebied. Belangrijk is zoveel mogelijk overlast te voorkomen. Die routes moeten doorgegeven worden. Mensen plakken overal stickers. Muziek, drank, stickers: veel kan, maar niet alles mag. Een jaarlijkse uitdaging!”

Groot dorpsfeest

De Maikels hebben de afgelopen jaren veel gedaan om carnaval in het dorp een groot dorpsfeest te laten zijn. Zo schreven zij naast de organisatie van de optocht meer op hun conto: de carnavalsmis, het carnavalsfeestje tijdens de afhaalavond van de startnummers en het jaarlijkse Kletsbuikenblaoike. 

Maikel van der Velden: ,,Toen ik 20 jaar terug bij harmonie Sofia kwam, zat carnaval hier in een dipje, vooral het jeugdcarnaval. Vrij snel na de start van Filoz Events waren de feesten die wij organiseerden in de Wetering succesvol. Hingen ze met de benen buiten." 

Quote

Winter­sport heeft carnaval veelal verdrongen

Toen de animo opnieuw begon terug te lopen, hebben de heren zelfs nog een educatief project opgezet op basisscholen om jeugd te mobiliseren. ,,Wij wilden kinderen leren weer carnaval te vieren. Wintersport heeft carnaval veelal verdrongen. Bij de carnavalsviering op school komen ouders hun kinderen ophalen met de 'schoonmoederkist' op het dak van de auto. Efkes afschminken en weg." 

Andere tijden

Veel jongeren trekken naar Tilburg. Verder is er weinig horeca in Loon én de 16- en 17-jarigen kunnen er niet terecht voor een biertje sinds het ophogen van de alcoholgrens naar 18. ,,Vroeger waren de kroegen afgeladen vol. Met 16 hadden ze hun eerste zatsel al gehad en met de wc-bril in de nek gelegen. Knepen we een oogje toe, maar die tijden zijn voorbij." 

En dus heeft het duo gekozen voor familiecarnaval in De Wetering, passend bij de geest van de tijd en bij het dorp. Op zaterdag en maandag gaat het los vanaf 14.00 uur. Zaterdag komen Robin van Herwijnen (bekend van de Toreador) en blaasorkest 'De Möllekes'. Carnavalsmaandag Robin van Herwijnen, Gio Swikker en blaasorkest 'De Gaotenblazers'. Beide dagen draait de ene Maikel plaatjes tussen de optredens door en de andere Maikel praat de middag aan elkaar. Lachend: ,,En als Maikel te veel praat, zet ik de microfoon gewoon uit!"

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.