Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Fotobewerking: de Stentor

Twee militairen naar ziekenhuis om hittestuwing tijdens training, vijfkamp in Oirschot afgelast

OIRSCHOT - Bij een militaire vijfkamp in Oirschot zijn dinsdagochtend twee militairen bevangen geraakt door de hitte. De vijfkamp - die wegens de warmte al vroeger was begonnen - is daarna afgelast.

De twee kregen tijdens de veldloop van acht kilometer last van hittestuwing. Ze zijn volgens Defensie direct behandeld op de kazerne en vervolgens ter controle naar het ziekenhuis vervoerd. 

De loop zou eigenlijk het laatste onderdeel zijn van de vijfkamp, maar werd vanwege de hitte verplaatst naar 07.00 uur. Het was volgens Defensie toen 23 graden. Volgens commandanten ter plekke - die afgelopen dagen nauw contact hadden met het gezondheidscentrum van de kazerne - kon het sportevenement gewoon doorgaan. 

Tweede keer

Het is de tweede keer in een week tijd dat militairen gewond raken tijdens een training in Nederland. Vorige week werden in Ossendrecht veertien aspirant-militairen geraakt door de bliksem. Eén van hen raakte ernstig gewond. 

Een maand geleden nog kwam onderzoeksprogramma Zembla met een uitzending over hittestress bij militairen, waaruit bleek dat grote fouten binnen Defensie hebben geleid tot incidenten met ernstig letsel. In 2016 kwam een marechaussee in opleiding Kelvin Bosman (20) om het leven. Leidinggevenden zouden onvoldoende kennis hebben over het voorkomen van hitteletsel. Kleding is niet aangepast, terwijl dat volgens richtlijnen wel had gemoeten. 

In dit nieuwste geval droegen militairen geen zwaar uniform, maar een gewone hardloop-outfit, zo stelt de woordvoerder. Het is nog niet zeker of er een onderzoek komt naar het incident.

‘Voorkomen niet mogelijk’

Dat er nu opnieuw een incident is, wil niet zeggen dat Defensie er niet mee bezig is, stelt de woordvoerder. ,,Hitteletsel voorkomen is niet mogelijk. We moeten militairen voorbereiden op een uitzending, daar moet je voor trainen. Maar het is terecht dat er vragen over worden gesteld, want we liggen onder een vergrootglas. Het moet verbeteren.‘’ 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.