Volledig scherm
Arno en Ineke stoppen met de familiezaak aan het Besterdplein. © Jan van Eijndhoven

Tweede familiezaak Besterdplein vertrekt: afscheid Van Kerckhoven ‘zonder treurnis’

Di 12 nov: Het einde van een tijdperk, maar ook een einde zonder treurnis. Aan het Besterdplein neemt een tweede oudgediende afscheid. Na drogisterij De Jongh vertrekt ook familiezaak Kerckhoven Shoes. ,,We gaan het rustiger aan doen.”

Volledig scherm
Opa begon de zaak aan de Hoefakkerstraat. Daarna was het de beurt aan de vier zonen. © Jan van Eijndhoven

Het is mooi geweest. Ineke en Arno van Kerckhoven stoppen met hun schoenenzaak aan het Besterdplein. In het voorjaar van 2020 houdt het familiebedrijf bij de derde generatie op. De twee zijn klaar voor een nieuw hoofdstuk én pensioen. 

Daarmee verdwijnt een begrip aan het plein. Sinds 1972 zit de zaak er op de hoek, opa legde de kiem al na de oorlog. Hij was schoenmaker aan de Hoefakkerstraat, maakte extra schoenen en zette die voor de verkoop op de vensterbank. 

De vier zonen begonnen ook allemaal een Van Kerckhoven-zaak in Tilburg. ,,In alle windstreken zat er wel eentje”, vertelt Arno. ,,Zeker in die jaren kende iedereen Van Kerckhoven.”

‘Historie houdt op’

Quote

De historie houdt er wel mee op. Dat roepen de klanten ook ‘oh, wat jammer’

Ineke van Kerckhoven

Het is nog steeds een begrip. Ook al is het de planning om eind mei 2020 helemaal te stoppen. Arno: ,,We zitten nog met twee seizoenen, dus verkopen we onze wintervoorraad nu, daarna onze zomerspullen.” Tenzij eerder een huurder zich aandient. Ze zijn pandeigenaren, gaan de locatie verhuren. 

De buren gaan ook al weg, die hebben ongeveer dezelfde leeftijd. Ineke: ,,De historie houdt er wel mee op. Dat roepen de klanten ook ‘oh, wat jammer’. Maar ja, veranderingen horen er gewoon bij. Natuurlijk hebben fysieke winkels het moeilijker dan vroeger, maar dat is niet de reden dat we stoppen.” Arno: ,,We werken zes dagen per week, soms zeven. We gaan het rustiger aan doen.” Ineke lacht. ,,Ik wil me wel weer eens vervelen. 's Morgens op de bank met een boek en dan uitlezen tot in de avond. Dat heb ik al veertig jaar niet meer gedaan.”

Prima toeven aan de Besterd

Volledig scherm
Vroeger: in 1956 was De Gruyter in het pand gevestigd. © Archief Van Kerckhoven

Aan de Besterd gaat het nog goed, vertellen de twee, er staat weinig leeg terwijl leuke nieuwe ondernemers als Verzot er neerstreken. De gemeente kijkt nu of er verschillende nieuwe horecazaken bij mogen komen. Ook het Van Kerckhoven-pand zou daar mogelijk voor in aanmerking komen. 

,,Het zou leuk zijn als dat voor wat meer reuring zorgt. Een broodjeszaak met terras ofzo.” Ineke: ,,Daar hebben we zelf ook nog wel eens aan gedacht. Wie weet wat voor leuks er in ons pand komt.” Arno: ,,Als het maar een plus voor de Besterd is.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.