Volledig scherm
Vrachtverkeer voor de horeca aan de Vrijthof in Hilvarenbeek blokkeert de Dekanijstraat. © Jac Hager

Tweetal besluiten moet overlast Dekanijstraat in Hilvarenbeek wegnemen, bewoners niet overtuigd

HILVARENBEEK - Een verbod voor vrachtwagens langer dan 10 meter en een tijdvenster waardoor de horeca alleen nog 's ochtends mag worden bevoorraad. Die twee besluiten van het Hilvarenbeekse college moeten ervoor zorgen dat de overlast van vrachtverkeer in de Dekanijstraat wordt teruggedrongen. De bewoners van de straat zijn niet overtuigd.

Quote

Dan kun je net zo goed zeggen dat er geen vliegtui­gen meer mogen landen in de Deka­nijstraat.

Peter van Leest, adviseur omwonenden

Al tijden klagen bewoners van de Dekanijstraat over het vrachtverkeer dat via hun straat de horeca aan de Vrijthof bevoorraadt. Dat gebeurt overigens al jaren via deze route, maar door de groei van de horecazaken is ook het verkeer fors toegenomen. De gemeente Hilvarenbeek wil nu alleen vrachtwagens kleiner dan 10 meter toelaten. Bovendien moet dat gebeuren tussen 09.00 uur en 12.00 uur 's ochtends. 

Volgens juridisch adviseur Peter van Leest, die een groep bewoners bijstaat, is dat een schijnoplossing. ,,De gemeente wilde eerst vrachtwagens van meer dan 12 meter verbieden, maar die passen sowieso niet in die straat. Dan kun je dus net zo goed zeggen dat er geen vliegtuigen meer mogen landen in de Dekanijstraat. Nu hebben ze er 10 meter van gemaakt, maar zulke vrachtwagens komen er ook niet."
 Met het tijdvenster wordt het probleem volgens Van Leest alleen verplaatst. ,,Het verkeer wordt niet minder, het komt alleen op een ander tijdstip."

Omdat het terrein achter de horeca eigenlijk niet gebruikt mag worden als bevoorrading, hebben omwonenden vorig jaar een verzoek ingediend om handhavend op te treden. Dat is door de gemeente afgewezen omdat de horeca een omgevingsvergunning voor tien jaar had ingediend. Daar heeft de gemeente slechts deel gehoor aan gegeven. De horeca mag nu voor 2 jaar via het terrein bevoorraden. Van Leest heeft al aangekondigd dit besluit voor de rechtbank aan te vechten.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.