Volledig scherm
De kinderkamer op de nieuwe fasttrack-afdeling op het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, locatie Elisabeth. © ETZ / Ellen den Ouden

Uitbreiding spoedhulp Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis vandaag in gebruik

TILBURG - Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis opent vrijdagmorgen zijn uitbreiding van de Spoedeisende Hulp. Het gaat om acht zogeheten fasttrack-kamers voor de behandeling van patiënten met kleine letsels.

De Spoedeisende Hulp van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, locatie Elisabeth, is vernieuwd. De afdeling telt acht nieuwe zogeheten fasttrack-kamers, waaronder twee gipskamers. ,,Hier behandelen we mensen met kleine letsels zoals wondjes, breuken en kneuzingen”, zegt een woordvoerster van het ziekenhuis. Een van de kamers is speciaal ingericht voor kinderen.

Verbouwing gaat door

De Spoedeisende Hulp wordt komende tijd verder verbouwd met het oog op de sluiting van de spoedhulp bij locatie TweeSteden. Vanaf 27 mei dit jaar kunnen daar alleen mensen met hartklachten nog terecht. Alle andere spoedgevallen worden behandeld bij locatie Elisabeth in Tilburg-Zuid.

Dit gebeurt niet alleen op de nu geopende ‘snelle’ afdeling. Ernstig zieke mensen komen terecht op de highcare-afdeling van de spoedhulp, waar ze langer kunnen verblijven. Omdat die meer patiënten gaat ontvangen, komen er meer behandelkamers. Zestien in totaal.

Quote

Voor patiënten verandert niet veel. De zorg blijft hetzelfde. Al kunnen mensen komende tijd wat last ervaren van de verbouwing van de highcare

Woordvoerster, ETZ

Wie vanaf vandaag bij de Spoedeisende Hulp van ETZ-Elisabeth komt zal niet veel van de veranderingen merken, verwacht de woordvoerster. ,,De zorg blijft hetzelfde. Al kunnen mensen komende tijd wat last ervaren van de verbouwing van de highcare.” Patiënten moeten zich melden via de bestaande (nacht)ingang Spoedeisende Hulp. Bij de receptie wordt bepaald hoe dringend de klacht is. Daarna worden ze naar de fasttrack- of highcare-afdeling verwezen.

Jaarlijks 45.000 behandelingen

De sluiting van de spoedhulp bij TweeSteden maakt dat er op locatie Elisabeth jaarlijks naar verwachting zo’n 45.000 mensen behandeld worden.

De toename van patiënten maakt een snellere doorstroming noodzakelijk. Hiervoor opent eind mei het Acuut Kort Verblijf. Dat is voor patiënten die op de uitslag van een onderzoek wachten of ter observatie moeten blijven voordat ze weer naar huis kunnen. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.