Volledig scherm
Het hart van de Warande nu. IPTCBron persbureau van eijndhoven; marietherese kierkels / pve tilburg warande el grotto van bovenuit een luchtballon;sale;tilburg;Nederland © marietherese kierkels / pve

Unieke Oude Warande in Tilburg krijgt monumentenstatus

TILBURG - De Oude Warande wordt een gemeentelijk monument. Het Tilburgse college heeft besloten het 18de eeuwse park die status toe te kennen vanwege de unieke cultuurhistorische waarde. De Oude Warande is een van de weinige nog intacte sterrenbossen in Nederland.

De Oude Warande is zo'n 90 hectare groot en werd in 1712 aangelegd in opdracht van Willem van Hessen-Kassel. Het park wordt een sterrenbos genoemd vanwege de paden die vanuit een centraal punt naar de hoeken en buitenranden lopen. Tijdens de opening van Open Monumentendag zondagochtend zei wethouder Mario Jacobs dat erfgoed niet alleen over panden gaat, maar ook over historische groenstructuren.  

De Oude Warande verkeerde niet altijd in de huidige staat. De gemeente Tilburg begon jaren geleden met het opknappen van het park en het in ere herstellen van de historische lanen. Inmiddels is de Oude Warandeal weer vele jaren geliefd bij wandelaars en hardlopers en dient het park vaak als decor voor kunstprojecten.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.