Van bier, burgers tot ijs: druk de komende dagen op het stadshart en er spuit Ayreon uit

VideoVrij 13 sept: Druk de komende dagen op het stadshart en er spuit Ayreon uit. Van Ayreon-bier tot Ayreon-burgers, een Ayreon-camping én expositie. ,,We zijn blij dat Tilburg ons op deze wijze omarmt”, aldus Ayreon-producer Joost van den Broek.

De razend populaire - althans: in bepaalde kringen - rockopera van Ayreon speelt exclusief in Tilburg. Dat zal de stad weten ook: bedenk het en het is er. Ayreon-bier, -burgers, -steaks en -ijs. In de bioscoop draaien Ayreon-voorstellingen, er is een expositie en ook de Stadscamping, hotels en horecaondernemers varen wel bij de Ayreon-bedevaart naar Tilburg.

Maar wat wil je dan ook met 12.000 bezoekers uit 64 landen die de stad bezoeken.

Bier & IJs

Volledig scherm
Ayreon-bier van de LOC Brewery. © Bas Vermeer

,,Chocomel met caramel met vloeibare choco”, Intermezzo-eigenaar Raymond Heijnekamp tilt een bak met veertien liter ijs uit de vitrine van de ijszaak. Het is Mars-ijs, vernoemd naar het lied My House On Mars van Ayreon. Op een ijsje eten lopen afstand, bij de LOC Brewery in de Spoorzone, liggen zo’n 2400 blikjes met speciaal voor de gelegenheid gebrouwen bier klaar. Met namen als ‘Liquid Eternity’ en ‘Remember Forever’. Genoemd naar, juist, Ayreon-liedjes. Paul Cools, één van de brouwers, lacht. ,,We zijn de muziek gaan luisteren en begonnen met brouwen.”

De meeste initiatieven werden aangezwengeld door Citymarketing Tilburg. ,,Als je vier concerten binnen vijftien minuten uitverkoopt... Daar moet je als stad iets mee”, zegt Ben Smit. ,,Je wil dat die bezoekers het hier naar hun zin hebben en van de 2,5 uur concert een dag of twee dagen Tilburg maken.” 

‘Genie’

Volledig scherm
Ayreon-ijs van Intermezzo. © Bas Vermeer

Grappig detail: de meeste ondernemers wisten tot voor kort niet wat Ayreon is. Niet gek: voor de massa is Ayreon een onbekende, maar in de scene van de progressieve rock is de Brabander een legende, een genie, een held. Het gaat om een rockoperaproject van de Nederlandse componist en gitarist Arjen Lucassen.

Hij geeft vier exclusieve shows in Poppodium 013. Het monumentale album Into the Electric Castle - een space-opera met invloeden uit symfonische rock en progressieve metal - wordt in zijn geheel opgevoerd. ,,Het voelt alsof we een festival opzetten”, zegt Gijs Garenfeld van 013. ,,Normaal denk je bij deze bezoekersaantallen aan dertig of honderd bands. Maar al die mensen komen voor één artiest.”

‘Niets missen’

,,Het is bijzonder publiek, ze willen echt niets missen”, merkt Karin Laureijssen van de Stadscamping op. Ze hebben dit weekend gasten van Ayreon en Draaimolen te logeren, meer dan 1000 campinggasten in het Spoorpark. Via via kwam er een leuk aanbod: zangeres Marcela Bovio speelt mee in de voorstellingen en wil zaterdagochtend ook voor de campinggasten semi-akoestisch optreden

,,Nadat het bekend werd, kregen we verrassend veel mailtjes. Het was eigenlijk alleen voor de gasten, maar vanwege de belangstelling kunnen mensen nu ook een polsbandje kopen voor het optreden.”

Beveiligers en dranghekken

Quote

Ik hou mijn hart een beetje vast

Michiel Corten

Nog een apart tafereel: bij expositieruimte NS16 (aan het NS-Plein 16) staan de komende dagen beveiligers en dranghekken voor de deur. Dat heeft Michiel Corten van de expositieruimte nog nooit meegemaakt. Hij lacht: ,,Ik hou mijn hart een beetje vast.”

Jef Bertels exposeert er, het werk van de artiest werd voor de hoezen van Aryeon gebruikt. Bij NS16 hebben ze zelfs van Arjen Lucassen het originele werk gekregen dat op de hoes staat van Into the Electric Castle, het bekendste album. Daar is veel belangstelling voor onder de fans. ,,Een bijzondere expositie”, zegt Corten. ,,Er staan straks weer lange rijen voor 013, dan is dit een leuk uitstapje voor mensen die moeten wachten.”

Volledig scherm
Bij de Stadscamping hebben ze dit weekend gasten van Ayreon en Draaimolen te logeren, meer dan 1000 campinggasten strijken in het Spoorpark neer. De tipi's staan klaar én er is een Ayreon-optreden. © Jan van Eijndhoven

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.