Volledig scherm
Jordi Mueters en Hanzi Li komen vanuit Maastricht naar een van de laatste Reeshofbuurten., © Stephan Jongerius

Van Maastricht naar laatste Reeshofwijk: ‘want Brabant is gezellig’

TILBURG - ,,Waarom van Maastricht naar Tilburg? Brabant is gezellig!” Jordi Mueters en Hanzi Li  mochten dinsdag de starthandeling verrichten voor de bouw van 84 nieuwe woningen in Park Centraal: zo'n beetje de laatste Reeshofwijk. Van alle toekomstige bewoners kwam niemand van zover als zij.  

Het stel kan nog dit jaar wonen in de wijk die straks pal aan de Burgemeester Letschertweg afrondt. Op  enkele inbreidingen na is de Reeshof dan 'klaar’.  De eerste woning in het stadsdeel werd veertig jaar geleden gebouwd, inmiddels woont dik een op de vijf Tilburgers in de Reeshof. 

Bijna vijf jaar eerder dan gepland wordt de laatste van 360 woningen van Park Centraal naar verwachting volgend jaar al opgeleverd. ,,Kwalitatief goede woningen , gelegen rond een park en geen verplichte aansluiting op stadsverwarming", zo verklaart wethouder Berend de Vries dat succes.  Laatstgenoemde dwang werd vijf jaar geleden afgeschaft voor het energieneutrale project The Commons.  

Volledig scherm
Impressie van het centrale park in de nieuwe Reeshofwijk. © AM

Kwaliteit? Jordi en Hanzi meldden het  spontaan. Het stel zocht aanvankelijk een huis in haar oude woonplaats Rotterdam, maar ‘hier heb je veel meer huis voor je geld'. ,,Ons werk als it’ers zit in Heerlen, maar we reizen door het hele land. Tilburg ligt centraal en de sfeer is hier écht anders: in Brabant gaat alles makkelijker", zegt Jordi die in Eindhoven studeerde. 

Gebiedsontwikkelaar AM realiseert in de nieuwe fase van Park Centraal - bij de gemeente bekend als stadsrand Dalem - 54 duurzame koopwoningen en 30 vrije sector huurwoningen, voornamelijk in dertiger jaren stijl. Ze  krijgen elk een aardwarmtepomp en optimale isolatie . Het regenwater verdwijnt niet in het riool, maar wordt afgevoerd naar wadi's in het park.  ,,Met bomen op de geluidswal aan de Burgemeester Letschertweg zorgen we voor een mooie integratie in het Brabants landschap”, zei Jaap van Engelshoven, adjunct-directeur AM Zuidwest. 

Laatste bouwclaim in Tilburg

Park Centraal is het resultaat van ‘de laatste bouwclaim in Tilburg’ die Burgemeester en Wethouders vijf jaar geleden overeenkwamen met AM. Nog onder toenmalig bestuursvoorzitter Peter Noordanus - de latere burgemeester - had AM bij Berkel-Enschot begin deze eeuw grote stukken grond opgekocht. Die destijds gangbare praktijk dreef de prijzen sterk op. Om toch een kwalitatief goede wijk te kunnen maken nam de gemeente de grond vaak voor een veel lagere prijs over met de belofte woningen te mogen bouwen.  

De bewuste wijk bij Berkel-Enschot werd in crisistijd afgeblazen, maar leverde AM in de achterkamer wel de belofte op om elders in Tilburg woningen te mogen realiseren. Burgemeester en Wethouders besloten later een punt te zetten achter zulke bouwclaims. Dat vloeide voort uit de Midi-affaire, waarin B en W toen een nieuw tekort op de renovatie middels een bouwclaim aan de aannemer voor de raad had weggemoffeld. Burgemeester en wethouders besloten in 2015 - zonder dat burgemeester Noordanus aan de beraadslagingen deelnam - de oude claim met AM te verzilveren. Dat gebeurt op een strook waar een bedrijventerrein niet van de grond was gekomen. ,,Netjes opgelost. Afspraak is afspraak", aldus dinsdag Berend de Vries. 

  1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.