Bregje Mols in de Focus Foodbar - waar al het eten plantaardig is - aan het Radiopleintje is sinds donderdagavond geopend. ,,Nu mag ik alles zelf bepalen.”
Volledig scherm
Bregje Mols in de Focus Foodbar - waar al het eten plantaardig is - aan het Radiopleintje is sinds donderdagavond geopend. ,,Nu mag ik alles zelf bepalen.” © Jan van Eijndhoven

Van misosoep, ravioli tot bloemkool-coquilles: vegan Focus Foodbar open

Do 15 aug: Ze had het pand al lange tijd op het oog, liep al jaren met het idee rond. Het vegan restaurant van Bregje Mols is werkelijkheid geworden. De Focus Foodbar - waar al het eten plantaardig is - aan het Radiopleintje is sinds donderdagavond geopend. ,,Nu mag ik alles zelf bepalen.”

Quote

Ik ben zo blij met de locatie, er is heel veel leven op het pleintje hier

Bregje Mols

Van een ravioli met bolognesesaus (op basis van linzen, truffel-bechamel en spinazie), een Beyond Burger, tot een dashi-polenta met bloemkool-coquilles, gebakken bospaddestoelen en venkel-saus. En tartaar van geroosterde gele en rode paprika met wakame en hazelnoot-crunch tot een bietencarpaccio en misosoep.

Het is zomaar een greep uit de kaart van het eerste vegan restaurant van de stad.

De nieuwkomer is sinds donderdagavond 20 uur voor nieuwsgierige borrelaars open, gaat op vrijdag even dicht voor een besloten etentje en is op zaterdag voor de hele stad toegankelijk. In het pand waar voorheen Spaans restaurant El Caso was gevestigd. ,,Ik ben zo blij met de locatie, er is heel veel leven op het pleintje hier”, vertelt Mols. 

Droomlocatie

De kersverse eigenaresse had de locatie - met binnen plek voor 50 man, buiten hetzelfde aantal op het terras - van meet af aan op het oog. Het moet een plek worden die niet alleen veganisten en vegetariërs aanspreekt, maar ook de carnivoren. Van creatievelingen, studenten tot zakenlui. Ze wil laten zien ‘dat dierlijke producten niet nodig zijn om een lekkere maaltijd op tafel te zetten.’

De Foodbar is de eerste eigen onderneming van Mols. Ze wordt bijgestaan door chefkok Vincent van Hest, de twee gaan ‘way back’. Ze leerden elkaar negen jaar geleden kennen bij café Meesters: hij was leerling-kok, Mols werkte in de afwas. Samen klommen ze op, mettertijd werd Mols er bedrijfsleider. ,,Daar ontstond het plan om zelf iets op te zetten. Nu mag ik alles zelf bepalen.” 

Focus Foodbar kwam er mede door een crowdfunding van 76.000 euro. ,,Op het laatst was het spannend, toen was er nog 20.000 euro nodig, uiteindelijk is dat in de laatste week nog goed gekomen.” Zenuwen voor de opening? Die zijn er niet echt. Ze glimlacht. ,,Maar ik ben blij als de kop eraf is.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.