Volledig scherm
Archieffoto: Karten bij De Voltage in Tilburg. © marietherese kierkels / pve

‘Veiligheidseisen kartbanen niet goed’, Tilburgse burgemeester wil betere controle

TILBURG - Kartbanen moeten beter gecontroleerd worden. Dat zeggen de Tilburgse burgemeester Weterings, Udense collega Henk Hellegers en een aantal andere burgemeesters tegen RTL Nieuws, dat onderzoek deed naar de veiligheidseisen op kartbanen. Aanleiding is het nieuws dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar twee kartbanen waar mensen gewond raakten. 

Kartbanen worden niet gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maar regelen hun eigen keuringen. Daardoor is er geen instantie die bijvoorbeeld bekijkt of bochten niet te scherp zijn.

Ook worden de veiligheidsinstructies niet inhoudelijk gecontroleerd. Zo vertelt de Tilburgse Katelijne Triepels tegen RTL hoe ze op 14-jarige leeftijd uit de bocht vloog op de kartbaan van Voltage, omdat ze niet wist wat ze moest doen. Ze verbrijzelde beide enkels en zegt nog altijd arbeidsongeschikt te zijn. 

,,Je mag er toch vanuit gaan dat als jongeren en volwassenen deelnemen aan zo’n activiteit, er een vorm van toezicht is vanuit de overheid. Ik ga kijken met de Vereniging Nederlandse Gemeenten hoe wij dit gebrek in de regelgeving kunnen repareren”, zegt Weterings tegen RTL Nieuws. Minister Bruno Bruins laat op de site van RTL weten dat hij bekijkt of de regels moeten worden aangescherpt. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.