Volledig scherm
Duiven op de Heuvel. © Beeld Werkt

Verbazing bij Tilburgse politie: kinderen intimideren winkeliers en wensen agenten 'verschrikkelijke' ziektes toe

TILBURG - Een groepje kinderen heeft dinsdag in het centrum in Tilburg flink wat overlast veroorzaakt. De kinderen waren zeer agressief en intimiderend richting winkeliers en pleegden er ook vernielingen. Agenten die poolshoogte kwamen nemen werden vervolgens de huid vol gescholden. De politie reageert zeer verbaasd: ,,Dit is zorgwekkend.”

De kinderen gingen dinsdag om nog onduidelijke redenen flink tekeer bij een aantal winkels in de binnenstad van Tilburg. Ooggetuigen aarzelden niet en waarschuwden de politie.

Toegesnelde agenten troffen met dank aan camerabeelden de groep ergens in het centrum aan. De jongeren uit de groep bleken in de leeftijd van tussen de 12 en 16 jaar oud te zijn. Zorgwekkend, vindt de politie.

Ziekteverwensingen

De kinderen waren kennelijk niet gediend van bemoeienis van de agenten. Ze schelden hen de huid vol en slingerden ‘de meest verschrikkelijke ziekteverwensingen’ naar hun hoofd.

Uiteindelijk werden er twee meisjes uit de groep aangehouden voor belediging en het verstoren van de openbare orde. Later bleek dat een van deze twee ook verdacht werd van de vernieling in het centrum. Zo werd een bal lek gestoken en een hockeystick vernield. Eén winkelier heeft aangifte gedaan van vernieling. 

Zorgmelding

Tijdens de arrestatie poogden de twee er nog vandoor te gaan, waarbij er door hen ook agressie naar de politie werd gericht. Er zijn geen agenten mishandeld. De twee minderjarigen werden uiteindelijk overmeesterd en zijn naar het politiebureau gebracht. Daar werden ze verhoord door de recherche, waarna ze zijn overgedragen aan hun ouders.

Vanwege de zorgen om het gedrag van de kinderen heeft de politie een zorgmelding opgemaakt. Dit kan betekenen dat Veilig Thuis zich over de kinderen gaat ontfermen. Vanwege de jonge leeftijd van de meisjes wordt de zaak strafrechtelijk gezien mogelijk afgedaan met een Halt-straf, zo laat een politiewoordvoerder weten.

Wel doet de politie onderzoek naar de intimiderende kinderen. Dat onderzoek bestaat onder andere uit het opnemen van verklaringen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.