Vergeet Oisterwijk Sculptuur, het is nu Art in Oisterwijk

OISTERWIJK - Een kraan tilt Eindeloze deining, een beeld van kunstenaar Pieter Obels op zijn plek. Een opvallende plek, op de stoep pal voor de galerie van Matisse Etienne in Oisterwijk. 

Tilburger Obels hoort tot de kunstenaars die aan de Etienne Gallery zijn verbonden. In de etalage staan ook twee kleinere beelden van hem. Maar toch is het toeval, zegt de kunstenaar. ,,Art in Oisterwijk heeft me benaderd omdat ze een beeld van me wilden. Dat mijn beeld van cortenstaal nu hier voor de galerie is beland, daarover is overleg geweest tussen Art in Oisterwijk en Etienne. Ik vind het hier prima staan." 

Andere insteek
Obels (1968) nam ook deel aan de roemruchte voorganger van Art in Oisterwijk: Oisterwijk Sculptuur, dat tussen 2004 en 2012 zes maal werd georganiseerd door Etienne Gallery en gemiddeld rond de 150.000 bezoekers naar Oisterwijk lokte. Obels merkt dat de opvolger verschilt. ,,De insteek is anders, er zijn andere kunstenaars."

Tekst gaat verder onder de foto.

Pieter Obels bij zijn Eindeloze Deining
Volledig scherm
Pieter Obels bij zijn Eindeloze Deining © Beeld Werkt

Hoewel verschillende beelden nog moeten komen, is het verschil met de voorganger al goed zichtbaar.  Waren de open plekken langs en op De Lind in het verleden vooral gevuld met werk van kunstenaars afkomstig uit de galerie van Etienne, nu is er veel meer afwisseling. Oisterwijk Sculptuur was met meer beelden in glas en keramiek kleurrijker en flitsender. Art in Oisterwijk legt meer nadruk op het verhaal, heeft meer beelden in brons en staal en vertoont ook meer samenhang. 

Privé-verzamelingen
Heel fraai staat Jim Dine's Weathered Venus onder de grote bomen: zo mooi dat je je afvraagt of het beeld er al niet al die tijd gestaan heeft. Even verderop een gouden beeld van Jan Fabre, een man die een kruis omhoog heft tegen de achtergrond van de kruisvormige kerk op de kop van De Lind. Fabre, Dine, maar ook Sam Francis, Franz West, Arman en Pearl Perlmuter plus Nederlanders als Tom Claassen, Klaas Gubbels en Iris Le Rütte. 

Het zijn grote namen, met beelden die vooral afkomstig zijn uit privé-verzamelingen en soms direct geleend van de kunstenaar. ,,Het was lobbyen en bedelen. We hebben gelukkig een bestuur met veel contacten in de wereld van musea en verzamelaars", zegt Bert Huls, samensteller van de expositie die als motto Me Myself en Ik meekreeg, vrij naar een nummer van hiphopgroep De La Soul. 

Me, Myself & Ik, van 1 tot en met 18 juni dag en nacht te bezoeken, De Lind, Oisterwijk. 

Jan Fabre, De man die het kruis draagt
Volledig scherm
Jan Fabre, De man die het kruis draagt © Beeld Werkt
Jim Dine Weathered Venus
Volledig scherm
Jim Dine Weathered Venus © Beeld Werkt

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.