Volledig scherm
Het Wilhelminakanaal vanaf de Hoevense Kanaaldijk, drastisch veranderd inmiddels. © xxx

Verschuif de foto's: zo veranderde Tilburg

TILBURG - Vele verspreide uren vergde de wandeling die Han van Meegeren sinds afgelopen voorjaar door Tilburg maakte. Zijn doel: foto’s maken op precies die plek waarvan al een historische foto of ansichtkaart bestond. Om zo in beeld te brengen hoe deze stad is veranderd. Drastisch soms.

Zie wat er gebeurde in de Lange Nieuwstraat (foto boven), op de plek waar nu de Hasseltrotonde ligt (foto midden) en op de Gasthuisring (foto onder). Door met de  pijl te schuiven kun je nieuw over oud schuiven. 

De nieuwe beelden, geplaatst naast de oude, geven precies de verandering weer. Ze staan in ‘Tilburg toen en nu’, dat Ronald Peeters en Van Meegeren samenstelden. Het is het twintigste deel in de inmiddels ingeburgerde serie vierkante boeken ‘In Tilburg’ van uitgever Gianotten (waar Van Meegeren ook werkt).

De uitgave is een soort rondreis door de stad, waarbij je je kunt verbazen over bijvoorbeeld hoe de Hasselt er in 1954 uit zag - agrarisch - op de plek waar nu het Draaiend Huis de gemoederen beroert. Of over de door sloopgeweld getroffen gebouwen en de hoogbouw die opkwam. De overgang Hart van Brabantlaan/Spoorlaan (gefotografeerd in 1975, nog met de Noordhoekse kerk) is onherkenbaar geworden. De informatieve bijschriften van Peeters geven de duiding.

Han van Meegeren maakte de laatste beelden pas een paar weken geleden, bij het Cenakel. Ook daar weer bleek het lastige van zijn opdracht: vind maar eens precies het perspectief van waaruit ooit die oude foto is gemaakt. ,,De lenzen van nu zijn anders, dat is een technisch probleempje. Soms kun je niet meer staan op de goede plek, al is het maar omdat er een afvalbak in de weg staat. Het kan ook dat je nauwelijks herkenningspunten meer hebt, alleen nog een balkon of een torentje.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.