Veul Gère, van fantasieloze meelaller naar carnavalskrakers met miljoenen kijkers: ‘Het blijft bizar’

Za 18 jan: Een feestbus met vlammenwerpers op het dak. Meerdere hits met elk meer dan een miljoen views op YouTube, optredens voor duizenden mensen. Het carnavalsimperium van de Tilburgse mannen van Veul Gère is gebouwd op een uit de hand gelopen grap.

Volledig scherm
Veul Gère bij Brandpunt, even voor de presentatie van Lekker Delleke. Jasper (2e van links) en Jaap (2e van rechts) trakteren op bier. © Jan van Eijndhoven

Veul Gère vlamt letterlijk het dorp binnen. Vlammenwerpers spuwen vuur uit het dak van de gigantische feestbus, rook slaat uit de zijkanten, confettikanonnen knallen. De bus is een rijdende bar: binnen tafels met flessen drank, een paar televisies waarop ze clips kunnen afspelen.

,,Het blijft bizar hoor”, vertellen twee leden van Veul Gère: Jasper en Jaap, beiden 34 jaar. Ze hadden nooit verwacht dat het zo uit de hand zou lopen. ,,Eerst was je student, kon je vijf dagen aan de bar staan en was carnaval prima. Nu rijden we van hot naar her, elke dag zit helemaal vol. De meeste leden hebben kinderen en een drukke baan, dan is het heerlijk om er even uit te zijn. Wel willen we altijd rond middernacht in Tilburg zijn, zodat we zelf nog kunnen carnavallen.”

De mannen van de Tilburgse carnavalsvereniging lieten zich in de beginjaren nog gedwongen sponsoren door familieleden, tegenwoordig leven ze als zingende prinsen. Als je een paar YouTube-hits scoort met meer dan een miljoen kijkers, kun je als carnavalsvereniging nu eenmaal luxer op pad.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.