Volledig scherm
De Italiaanse vrouwenband Strange Kind of Women. © PR-foto Heijhoef Backstage

Vijf jaar muziekpodium Reeshof. Nu al een sterk merk

VIDEOTILBURG - Muziekpodium Heyhoef Backstage bestaat vijf jaar. Bluesliefhebber Johan Derksen is fan en hij is niet de enige. Maandelijks trekt het podium honderden bezoekers. In juni zijn ook openluchtconcerten bij Rewind in Reeshof.

Het kostte muziekpodium Heyhoef Backstage in Reeshof nauwelijks moeite om naam te maken. Al bij de eerste concerten, nu vijf jaar geleden, wisten muziekliefhebbers de maandelijkse bluesavonden te vinden. Gemiddeld zijn er 230 bezoekers, maar meer dan 500 komt ook voor. Dat opent de organisatie de deuren van een extra zaal. De aftrap in 2014 was een tribute aan Pink Floyd, het komende concert is een eerbetoon aan Deep Purple. Door de vijfkoppige Italiaanse vrouwenband Strange Kind of Women.

's Ochtends weer gospel

John Maes is programmeur van Heyhoef Backstage, hij is vanaf het begin bij het podium betrokken. Ruim vijftig concerten hebben hij en de vele vrijwilligers in Reeshof achter de rug. En dat is meer werk dan het licht aandoen. De zaal van wijkcentrum Heyhoef wordt elke keer omgebouwd tot muziekpodium. ‘s nachts om 02.00 uur is het podium, licht, geluid en aankleding er weer uit, want op zondagochtend is een gospeldienst in dezelfde ruimte.

Maes: ,,Heyhoef Backstage is ontstaan omdat er weinig gebeurde in Reeshof. Daar werd veel over gemopperd. Dan kun je blijven mopperen of de handen uit de mouwen steken. In mei 2014 zijn we begonnen met een try-out en in september van dat jaar stond King of the World op het podium. We hebben een kern van zo’n 150 trouwe bezoekers. Die komen veelal uit Reeshof, de binnenstad, ook uit Breda, Brussel en Amsterdam. Een bezoeker zei ooit tegen me: bij bluesconcerten in het land zie ik vaak dezelfde gezichten, jullie trekken nieuwe bezoekers.”

Johan Derksen is enthousiast

Voetbalanalist en bluesfanaat Johan Derksen heeft lof voor het podium. Maes: ,,Toen hij met zijn programma ‘Keeps the blues alive’ in de schouwburg in Tilburg stond hield hij een promotiepraatje over Heyhoef Backstage.” Overigens programmeert het podium niet uitsluitend blues. Dat zal zo’n vijftig procent zijn. Er is ook soul, jazz en Americana. Met enige regelmaat staan tributebands op het podium.

De komende concerten zijn bekend. Zo is 21 september King of the World terug, vijf jaar na de officiële start van het muziekpodium. Deep Purple-tribute Strange kind of woman is 18 mei te gast en 15 juni is The Lachy Doley Group in Reeshof. Doley staat bekend als de Jimi Hendrix van het Hammondorgel. Die avond is ook een battle met Bennie Veldman op Hammondorgel.

Vier maal in de openlucht

,,We werken nauw samen met andere organisaties in Reeshof”, zegt John Maes. ,,In juni organiseren muziekcafé Rewind en backstage vier gratis toegankelijke openluchtconcerten bij Rewind met onder meer John Hayes, zanger en gitarist van Mothers Finest en tributes aan Joe Cocker en Thin Lizzy.”

In de toekomst hoopt Maes de concerten te organiseren in het nieuwe cultureel centrum in Reeshof, maar het zal nog een aantal jaren duren voordat het gebouw er staat. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.