Volledig scherm
Vittorio op zijn pleintje, wethouder Berend de Vries op de achtergrond. © Beeld Werkt

Vittorio opent eigen pleintje aan de Piushaven: ‘Een cadeautje van een vluchteling aan de stad’

Do 28 mrt: Een permanente staplaatsvergunning, een eigen pleintje (met over een paar weken bankjes, groen plus een tent) én hij is jarig. Het is op alle fronten feest aan de Piushaven: de Perzisch ijsverkoper Vittorio Desikan heeft een vaste plek. Waar hij ook in de winter kan staan. 

,,Een cadeautje van een vluchteling aan de stad”, zegt Vittorio over de plek. ,,Dit was mijn kinderdroom, nu is het werkelijkheid.” Omgekeerd is het ook een cadeau van de stad aan de uit Iran gevluchte Vittorio. Na klachten over zijn aanwezigheid op die plek stak de gemeente de handen uit de mouwen. Niet om hem weg te halen, maar om ervoor te zorgen dat ‘ie blijft. 

,,Nu krijgt je droom een stevig fundament”, aldus wethouder Berend de Vries, samen met ambtenaren van de gemeente (die het voor elkaar boksten) ook uitgenodigd op de verjaardag van Vittorio. ,,We zijn blij dat je blijft.”

Een paar maanden geleden ontstond er trammelant: na klachten wilde Vittorio zijn biezen pakken. Maar na de honderden reacties op social media van mensen die van de verhalenverteller houden én een telefoontje van de wethouder, besloot hij te blijven. ,,We hebben van de nood een deugd gemaakt”, glimlacht een ambtenaar. 

Ontworteld

Quote

Dit was mijn kinder­droom, nu is het werkelijk­heid

Vittorio Desikan

Waarom een vaste plek zo belangrijk voor hem is? Welnu, Vittorio raakte meer dan een kwart eeuw geleden al eens ontworteld. In geboorteland Iran verzamelde hij foto’s en documenten van massagraven en executies. Om aan de wereld te laten zien met wat voor regime ze in Iran te maken hadden. Na de arrestatie van een vriend, van wie ze nooit meer iets vernamen, vluchtte de groep. Via een mensensmokkelaar kwam Vittorio op oudejaarsnacht 1991 in Nederland terecht.

Detail, maar om de één of andere reden wel mooi: Vittorio Desikan is niet zijn echte naam. Hij nam een schuilnaam aan om niet te worden herkend door de geheime diensten. Omdat ‘ie gek is op Italiaanse cinema koos hij officieel de naam van de regisseur Vittorio De Sica. Maar precies dezelfde naam mocht niet van de gemeente dus veranderde hij De Sica in Desikan. 

Overigens is de vaste plek ook om praktische redenen fantastisch, zegt Vittorio. Iedere dag is hij vier uur aan het sjouwen met meubilair en andere aankleding. Over een paar weken is het pleintje permanent aangekleed. Met bankjes, groene haagjes en een overkapping die op- en afgebouwd kan worden. Zo heeft hij meer tijd om zijn verhalen te vertellen. ,,En mensen te verbinden. Dit is een plek om te huilen, te lachen, te praten. Mét elkaar.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.