Volledig scherm
Oisterwijk - voetbal - sfeer - illustratie - drukte sportcomplex tijdens de oefenwedstrijd Willem II - Sparta Rotterdam - foto Carla Vos/Cor Vos © 2018 © foto: Carla Vos

Voetbalclubs Oisterwijk verbaasd over eindvoorstel college voor fusie, 'Dit maakt de financiering onuitvoerbaar'

OISTERWIJK - De voetbalfusie in Oisterwijk staat onder druk. De drie voorzitters van Taxandria, Nevelo en Oisterwijk kraken de financiële onderbouwing van het voorstel van burgemeester en wethouders. In een brief aan de raad stellen ze dat het college van B en W eerder gemaakte afspraken plotseling heeft teruggedraaid.

Een belangrijke voorwaarde in de fusieplannen is de bouw van een nieuw clubhuis op sportpark Den Donk, maar volgens de drie voetbalverenigingen dreigt de financiering door het voorstel van het college onuitvoerbaar te worden. 

In een eerder overleg met het college was afgesproken dat de gemeente Oisterwijk  de btw-kosten voor de bouw van het clubhuis zou voorschieten. Dit bedrag van 5 ton zouden de clubs later middels een subsidie terug kunnen krijgen van het Rijk. De afspraak was dat de gemeente garant zou staan voor dit bedrag mocht de subsidieaanvraag onverhoopt niet gehonoreerd worden. In het eindvoorstel dat het college aan de raad heeft voorgelegd, is deze afspraak niet terug te lezen.

Garantstelling

Een tweede afspraak die volgens de clubs is teruggedraaid heeft betrekking op de bouwkosten. Eerder werd er een begroting gemaakt voor de bouw van de nieuwe accommodatie, maar sindsdien zijn de kosten in de bouwmarkt gestegen. De gemeente zou garant staan voor het gestegen kosten ten opzichte van de eerder gemaakte begroting. Ook hierover is in het eindvoorstel niets terug te lezen.

Volgens Taxandria- voorzitter Stephan van Sante zijn deze garantstellingen cruciaal voor de fusie. ,,We waren heel positief over de gemaakte afspraken, maar werden verrast door het eindvoorstel." Toch heeft de voorzitter de hoop dat het college de eerdere afspraken alsnog opneemt in het voorstel. 

Ondanks herhaaldelijke verzoeken kwam er van het college van Oisterwijk maandag geen inhoudelijke reactie op de bezwaren van de clubs. ,,Wij verwachten dat we ons constructieve overleg met de voetbalverenigingen kunnen voortzetten, ook waar het hun opmerkingen bij het voorstel betreft", zo luidde de korte verklaring.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.