Vol lof over de LocHal, maar het had ook heel anders kunnen lopen: ‘We werden verliefd op het zicht en het licht’

VIDEODo 24 jan: Terwijl de LocHal wordt bejubeld, de tag #LocHal op Twitter overuren draait, nemen de architecten en ontwerpers alweer een beetje afscheid. Bijna vijf jaar waren ze bezig, nu moet de ‘huiskamer van de stad’ op eigen benen staan. ,,We hebben dit gebouw in al zijn ruige toestanden gezien.”

De ontwerpers en architecten die de voormalige locomotiefhal van een nieuwe buiten- en binnenkant voorzagen, weten het nog goed. Hoe ze voor het eerst binnenstapten. Die ‘stoere en elegante kathedraal’ zagen - de lege LocHal - met al zijn hoogtes en breedtes. ,,We werden verliefd op het zicht en het licht”, blikt hoofdarchitect Ingrid van der Heijden 4,5 jaar later terug. 

Samen met de andere architecten en ontwerpers is ze op donderdagmiddag in de LocHal, even voor de officiële opening. ,,Ontroerend om te zien, hoe het nu in bezit is genomen”, zegt Van der Heijden. Ze lacht: ,,Je kunt het allemaal wel bedenken, maar dat het dan ook zo wordt....”

Bouwfysisch lijk

Het had op veel momenten in het verleden heel anders kunnen lopen. Eigenlijk had de LocHal gesloopt moeten worden. Dan was er nog het plan om er auto’s te parkeren. En in de opdracht van de gemeente zat het idee om de hal op te delen. CIVIC Architects  -  Ingrid van der Heijden en Gert Kwekkeboom - diende samen met Braaksma & Roos architecten, Arup en Inside Outside een tegenvoorstel in. Waarin ‘het zicht en het licht’ gespaard zou blijven. Van der Heijden: ,,En de gemeente had het lef om er in mee te gaan.” 

Quote

Al dat staal, het enkel glas. Deze hal was een bouwfy­sisch lijk

Job Roos

Het lag allerminst voor de hand. ,,Deze hal was een bouwfysisch lijk”, zegt Job Roos van Braaksma & Roos Architectenbureau. ,,Al dat staal, het enkel glas.” Om het comfortabel te maken - klimaattechnisch - had er eigenlijk een ‘doos in een doos’ gebouwd moeten worden, de geijkte oplossing. Maar daarmee was het karakter van de hal opgeofferd. Hij wijst naar boven: ,,Kijk, nog steeds enkel glas. Toch is het waar we nu zitten warm. Dat was voor ons de grootste uitdaging.”

Blikvangers zijn de zes kolossale gordijnen. Ontworpen door het interieur- en landschapsbureau Inside Out van de vermaarde ontwerper Petra Blaisse. Ze werden gemaakt door het Textielmuseum. ,,Oorspronkelijk dachten we aan vrachtauto- of zeildoeken”, vertelt Blaisse. ,,Maar textiel hoort bij deze stad. We hebben er verborgen boodschappen in verwerkt.” Ze weet nog hoe, in het begin, er met een hoogwerker een doek werd uitgeprobeerd in de verder lege hal. ,,Dat zag er toen heel zielig uit. Maar de LocHal is fantastisch geworden.”

Of ze dat had verwacht? Zag ze het 4,5 jaar geleden met haar geestesoog zo voor zich? Ze glimlacht. ,,Ja hoor, we zijn inmiddels best oude rotten in dit vak.”

On-Tilburgs? Juist niet

Quote

In Amerika zou je zo'n bieb niet kunnen maken. Met trapjes waar kinderen af kunnen vallen

Francine Houben

Het eerste wat Francine Houben, van het vermaarde architectenbureau Mecanoo, opmerkt is dat ze iemand hoorde zeggen dat de LocHal er ‘on-Tilburgs’ uitziet. ,,Juist niet. Elke bieb is anders, dit is echt Tilburg. Van het textiel in de doeken, de architectuur van dit gebouw tot aan de kinderhoek van de bieb. Die is gemodelleerd naar de Efteling.”

Ze kan het weten. Houben wordt in Amerika de ‘biebfluisteraar’ genoemd. Het Delftse architectenbureau ontwierp bibliotheken in New York, Washington en Birmingham. ,,Op de eerste dag hier ben ik met een boek rustig in een hoekje gaan zitten. Gewoon om te kijken, al kwam ik niet aan lezen toe.” Wat ze ook Tilburgs vindt: de ruimte voor het experimentele. ,,In Amerika zou je zo'n bieb niet kunnen maken. Met trapjes waar kinderen af kunnen vallen, hoekjes waar een dakloze kan gaan liggen slapen. Daar doen ze aan riskmanagement.”

Allemaal nemen ze een beetje afscheid. Eerst is er nog een openingsweekend vol feest, dan zijn er nieuwe opdrachten in andere steden. Al zullen ze af en toe terugkeren om te kijken hoe de stad in het klein - want zo zien ze de LocHal - groeit en verandert. 

(Beweeg de slider hieronder voor het verschil tussen heden en verleden)

Volledig scherm
(Vlnr.) Architecten Francine Houben, Ingrid van der Heijden en Job Roos. © Beeld Werkt

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (35%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (31%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1601 stemmen