Volledig scherm
John van Uden bij een foto van songfestivalstad Stockholm. © Alegria Ioannidis

Voor de Nederlandse songfestivalfanclub gaat het nu pas echt beginnen: ‘We moeten snel de koppen bij elkaar steken’

TILBURG -  Songfestivalfan John van Uden uit Tilburg zou ‘toeterend door de straten gaan’ bij winst van Duncan. ,,Maar ik was gisteren niet meer in staat om te rijden", grinnikt hij daags na het daverende succes van de voormalig student aan de Tilburgse Rockacademie. ,,Ik heb wel heel lang gebeld met m'n fietsbel.”

Van Uden, bestuurslid van de Nederlandse songfestivalfanclub - officieel: Eurovisiefanclub OAGE (afkorting van  Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision) - , keek zaterdagavond naar het festival met een groep vrienden in Tilburg, met het scoreformulier op schoot.  Nee, niet op het grote scherm in de stad. ,,Ik vind het fijn om te kunnen focussen. In de massa kun je dat toch minder.” De score? ,,Ook bij ons stond Italië op twee, en Nederland natuurlijk op een.”

Drukke tijden

Voor Van Uden breken met de Nederlandse winst drukke tijden aan, want de fanclub van het land waar het festival plaatsvindt, organiseert in de week voorafgaand aan het Songfestival allerlei activiteiten voor fans in een Eurofancafé, dat speciaal voor de gelegenheid wordt opgebouwd of ingericht. ,,De hele week zijn er feestjes, optredens van artiesten en de avond zelf wordt natuurlijk de uitzending bekeken.” De beurt is nu aan de Nederlandse fanclub.

Quote

We moeten op korte termijn de koppen bij elkaar steken.

John van Uden, bestuurslid Nederlandse afdeling Eurovisiefanclub OAGE

Projectplan

Hij heeft nog geen idee hoe ze dat vorm gaan geven. ,,We moeten op korte termijn de koppen bij elkaar steken. Hebben we al wel gedaan met het oog op de kansen die we dit jaar hadden, maar daar zijn nog geen concrete plannen uit voortgekomen. Alleen een projectplan, waarin staat waar we zoal aan moeten denken. Zoals met wie we contact op moeten nemen en waar we rekening mee moeten houden. Maar verder niets.”

De feestweek voor fans in 2016 in Stockholm is wat hem betreft wel een voorbeeld van hoe het kan worden. Met een financiële injectie van 4 miljoen euro van de gemeente Stockholm werd op het water een café gebouwd, speciaal voor die gelegenheid. ,,Het was ook de eerste keer dat er voor VIPS geen aparte dingen werden georganiseerd. De activiteiten waren zowel voor gewone fans als voor VIPS.” Aan Lissabon bewaart hij minder goede herinneringen. ,,Met alle respect, maar daar waren toch wel veel dingen die beter konden.”

Melkweg

De Nederlandse fanclub is geen groentje als het gaat om het organiseren van evenementen, want elk jaar in april  organiseert de club een feest in de Melkweg in Amsterdam, voorafgaand aan Eurovisie in Concert . ,,Alle deelnemers aan het Eurovisie Songfestival komen dan naar Amsterdam om op te treden. Wij organiseren de avond ervoor een feestje.” 

Quote

We zullen op zoek moeten gaan naar sponsors, we hebben zelf eigenlijk niks.

John van Uden, bestuurslid Nederlandse afdeling Eurovisiefanclub OAGE

Maar het feest komend jaar is toch wel van een andere orde, als is het alleen maar voor wat betreft de financiën. ,,We zullen op zoek moeten gaan naar sponsors, we hebben zelf eigenlijk niks.” Hoeveel het gaat kosten? ,,Geen idee”, aldus Van Uden, in het dagelijks leven docent taal en communicatie aan de Juridische Hogeschool Avans/Fontys in Den Bosch, met als specialisatie argumentatieleer.  En dat laatste komt hem goed van pas als er straks moet worden onderhandeld over de feestweek. Lacht: ,,Dat is in het verleden wel gebleken.” 

  1. Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    TILBURG/BEGUR - De uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof leidde maandag tot hevige protesten in Spanje. Betogers hebben de wegen naar het Internationale vliegveld El Prat in Barcelona platgelegd en inmiddels zijn duizenden betogers onderweg naar het het Madrileense vliegveld Barajas-Adolfo Suárez om hetzelfde te doen. Boy Hulsteijn wilde na een reünie met zijn Brabantse familie aan de Costa Brava maandagavond terug naar Amsterdam, maar dit werd hem onmogelijk gemaakt. ,,We dachten dat het wel mee zou vallen, maar de hele pleuris is ontketend.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.