Volledig scherm
De LocHal leent zich voor een studiedag. © Alegria Ioannidis

Voor ieder wat wils in de multifunctionele LocHal

TILBURG - Sinds de officiële opening van de LocHal eind januari trekt het een breed publiek, er is voor iedereen iets te doen. Van een boek lezen tot rustig studeren en van een kopje koffie drinken tot videogames spelen. Ook al is het nog niet helemaal perfect, toch zijn de bezoekers erg te spreken over het gebouw.

De Tilburgse Paula Smulders (74) wandelt samen met haar schoonzus en vriendin door de grote hal. ,,Ze is een echte bibliotheekfreak”, zegt ze lachend. ,,Vandaar dat ik haar dit nieuwe gebouw graag wilde laten zien.” Schoonzus José Stupers (75) is erg enthousiast, de bibliotheek overtreft al haar verwachtingen. Ze kijkt met grote ogen naar het hoge plafond en de vele boekenkasten. ,,Je kan hier echt fijn je tijd doorbrengen. Ik zou hier graag een keer lekker gaan lezen als het slecht weer is.”

Studeren

Ook voor studenten is de LocHal een fijne plek, hoe hoger in het gebouw, hoe minder rumoer. ,,Ik zit óf thuis, óf hier”, zegt de 19-jarige Puck van Bavel. ,,Ik ga niet snel in een café zitten om te studeren, daar ben ik te snel afgeleid. Hier zijn veel andere gemotiveerde studenten, dus dan ben je zelf ook gemotiveerder om hard te leren”. Het is er in de tentamenperiode dan ook hartstikke druk. Aan elke tafel zitten studenten met laptops en boeken geconcentreerd te werken en de stiltecabines zijn stuk voor stuk bezet.

Nog niet perfect

Quote

Ik zit óf thuis, óf hier

Puck van Bavel

Volgens Jeske Boemaars, hoofd van marketing en communicatie van Bibliotheek Midden Brabant, zijn er ook na de opening nog wat dingen aangepast, zoals de indeling van de boeken. ,,De grootletterboeken, die vooral door oudere mensen gelezen worden, stonden bijvoorbeeld boven. Die hebben we inmiddels naar beneden gehaald, veel van de lezers zijn slecht ter been, nu hoeven ze niet meer met de lift”. Zo ook de afstapjes bij de jeugdhoek net wat te hoog, hiervoor is er een extra hekje geplaatst. Bovendien is er gekeken naar bestickering voor de glazen wanden. ,,Bezoekers moeten daar natuurlijk niet tegenaan lopen!”. Veel foutjes vallen dus pas op wanneer het gebouw in gebruik is. 

Presentaties

Op de eerste verdieping staan een aantal tafels met projecten en studenten van de master kunsteducatie. ,,Ik vind dit een fijne plek om af te spreken, lekker centraal en dichtbij het station”, zegt Deborah Heijne (47) uit Nijmegen. Ook Elise Schietecat (32) is erg over de locatie te spreken. ,,Dit is ook een stuk beter dan elke keer op de opleiding samenkomen om te werken, heerlijk zo'n andere omgeving”. De studenten hebben veel tijd doorgebracht in de LocHal om hun project af te maken, nu wachten ze tot ze het mogen presenteren op de grote trappen. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.