Volledig scherm
Een Chinooks op vliegbasis Gilze-Rijen. © Johan Wouters / Pix4Profs

VVD Hilvarenbeek wil gesprek met Defensie over helikopteroverlast

HILVARENBEEK - De VVD-fractie in Hilvarenbeek wil dat de gemeente in gesprek gaat met Defensie over de al jaren aanhoudende overlast door helikopteroefeningen. De VVD zegt niet te verwachten dat defensie stopt met de oefeningen, maar een structureel overleg kan volgens de fractie veel ergernis wegnemen.

Inwoners van het buitengebied van de gemeente Hilvarenbeek, met name in Biest-Houtakker en Haghorst, klagen al jaren over geluidsoverlast en hevige trillingen door de helikopters van defensie. Die vliegen vanaf vliegbasis Gilze-Rijen naar laagvlieggebied de Oirschotse Heide om daar te oefenen. Boeren zeggen dat de laag overvliegende chinooks voor stress zorgen bij de dieren in de veestallen.

Overlegstructuur

Quote

We hebben noch de verwach­ting noch de wens dat de vluchten zullen stoppen, oefeningen zijn noodzake­lijk

VVD Hilvarenbeek

Pogingen van individuele inwoners en dorpscoöperaties in Biest-Houtakker en Haghorst om in contact te treden met Defensie, leverden tot nu toe weinig op. De VVD wil dan ook weten wat het Beekse college tot nu toe heeft gedaan om de eigen bewoners bij te staan. In de schriftelijke vragen aan het college stelt de VVD ook voor om een overlegstructuur op te zetten met Defensie.

De fractie wijst als voorbeeld naar de gemeenten Oirschot en Gilze-Rijen, waar al zulke overlegorganen in het leven zijn geroepen. ,,We hebben noch de verwachting noch de wens dat de vluchten zullen stoppen”, schrijft de VVD aan het college. ,,Oefenen is noodzakelijk voor de inzet van onze strijdkrachten en daarbij zijn vluchten tussen de basis en de laagvlieggebieden onontkoombaar. Wel zouden we graag zien dat onze inwoners hierover meer en beter worden geïnformeerd. Als er een overlegstructuur wordt georganiseerd tussen Defensie, gemeente en de Coöperaties kan de overlast van de vluchten wellicht worden verminderd, bijvoorbeeld door aanpassingen van gevolgde routes, aantallen vluchten, vliegtijden.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.