Volledig scherm

Waardering voor theater De Langstraat

WAALWIJK - Het publiek was afgelopen weekeinde twee keer in Theater De Leest getuige van wat Muziektheater De Langstraat te bieden heeft.

Het waren, dit jaar tijdens de derde keer, merendeels jonge zangers en zangeressen die geschoold worden door zangpedagoge Geertje Kuypers. Voor ouderen is zij als het ware de opvolgster van Alda van Boort die in de jaren na de Wereldoorlog in zaal Musis Sacrum succes boekte met haar opera Martha, Der Waffenschmied en Der FreiSchüts.

Van leerlingen mag men bij uitvoeringen niet te hoge verwachtingen koesteren, maar waardering voor hun prestaties was er zeker. Aanvankelijk was er bij dit optreden sprake van een bijzondere moeilijkheidsgraad door de suggestieve toonzetting van componist Gian-Carlo Menotti in zijn opera The medium, waarvan de tweede akte werd opgevoerd. De dramatische geschiedenis werd reëel weergegeven. De musical West Side Story van Leonard Bernstein gaf minder problemen. Bekende hoogtepunten zoals 'Maria' en 'Tonight' werden mooi vertolkt.

Het derde grote werk was de geschiedenis van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, net als bij The Medium groot drama. De ensembles hofdames en dames van lichte zeden waren uiteraard van een andere genre. Tussendoor werden nog optredens verzorgd door balletgroepen, meest in moderne stijl, zoals de Schoffies die in groepsverband de strijd aangingen met rebellerende rivalen. Dirigent Carl van Kuyck kon het Mobius-ensemble, het Scattando blaasensemble en pianist Rein Boeijen begeesteren bij hun begeleiding.

Geertje Kuypers tekende voor coaching en regie en Ellis Dobber voor de choreografie. Opvallend waren de fraaie kostuums van Sjan Doek en aardige regievondsten, zoals de portretten, waaruit de solisten tot leven kwamen.

Gezien: Muziektheater De Langstraat brengt hoogtepunten uit de musicals West Side Story en Elisabeth. En delen van The Medium van Menotti.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Poppodium 013 bestaat 20 jaar: twintig feiten op een rij
    Foto's+video

    Poppodium 013 bestaat 20 jaar: twintig feiten op een rij

    TILBURG - Precies twintig jaar geleden opende Poppodium 013 de deuren. Het grootste poppodium van Nederland en dat in hartje Tilburg. Voor die tijd was dat nog uniek, want het was het eerste nieuwe gebouw voor popmuziek in het stadscentrum en het zette een voorbeeld neer voor andere poppodia. Een nieuwbouwgolf aan professionele poppodia in andere delen van het land volgde. Maar weet je ook waar die cd's aan de buitenkant van het gebouw voor staan? En hoeveel mensen er na de heropening van 2015 nu in passen? Twintig feiten over 013 op een rij:

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.